Szerző: Koi Tamás

2009. április 28. 13:44

OKI: Milliárdokat lehetne spórolni az ésszerűbb nyomtatással

Több milliárd forintot spórolhatnának az ésszerűbb nyomtatási stratégiával a hazai vállalatok és költségvetési szervek, a racionalizálási folyamatok különösen most, a gazdasági válság idején jutnak kiemelkedő szerephez. Többek közt erre hívja fel a figyelmet az OKI Printing Solutions hazai leányvállalata az angol cebr kutatóintézet felmérésére támaszkodva.

[HWSW] Több milliárd forintot spórolhatnának az ésszerűbb nyomtatási stratégiával a hazai vállalatok és költségvetési szervek, a racionalizálási folyamatok különösen most, a gazdasági válság idején jutnak kiemelkedő szerephez. Többek közt erre hívja fel a figyelmet az OKI Printing Solutions hazai leányvállalata az angol cebr kutatóintézet felmérésére támaszkodva.

A cebr kutatóintézet felmérése szerint a magyarországi vállalatok és költségvetési intézmények első hallásra hihetetlennek tűnő összeget, évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek el nyomtatással kapcsolatban, beleérve a készülékeket, kellékanyagokat és emberköltséget is. Ebből 162 milliárd forint kihelyezett nyomtatásra és 263 milliárd forint házon belüli nyomtatásra megy el. Csupán a házon belüli nyomtatás fejlesztésével nem kevesebb, mint 6,5-20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni éves szinten -- áll az intézet tanulmányában.

Bár jelen helyzetben többnyire a legtöbb cég számára vállalhatatlan beruházással jár (például eszközpark-bővítés) a cebr szerint az outsource-olt nyomdai tevékenységeket sokszor költséghatékonyabban is el lehet végezni házon belül, ezzel további 10 milliárd forintnyi megtakarítás keletkezhet. Hatékonyabb nyomtatással hazánkban összesen több mint 33 milliárd forinttal lehetne növelni a termelékenységet, mely a GDP 0,05 százaléka.

"A felmérés becslései alapján a külső cég megbízása helyett a cégen belül elvégzett nyomtatási feladatok éves szinten világszerte mintegy 5,4 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményezhetnek, míg Magyarországon 10,519 milliárd forintnyit. A megtakarítások nagy része abból fakad, hogy kevesebb hulladék keletkezik, hiszen mindig csak a szükséges mennyiségű alapanyag nyomtatására kerül sor, akkor és ott, amikor arra szükség van" -- osztotta meg a felmérés eredményeit újságírókkal Benjamin Williamson, a cebr kutatója.

Williamson hozzátette, hogy a házon belüli nyomtatás hatékonyabb kezelése, azaz elsősorban megfelelő nyomtatási technikák, eszközpark alkalmazása, illetve a papírmennyiség-felhasználás optimalizálásával további megtakarítások érhetők el. A nyomtatók pontos beállításával a papírhulladék mennyisége és az időveszteség is csökkenthető. Magyarországon a legnagyobb mértékű, 3,9 milliárdos megtakarítás a közigazgatásban realizálható, míg az oktatási szektor 2,795 milliárd forintot tudna így spórolni -- becsli a cebr.

A költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne, különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés kiküszöbölése. A kutatók szerint csupán Magyarországon közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékű.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról