Szerző: Koi Tamás

2009. április 27. 17:35

Jön a Flexpeaker, az összehajtható hangszóró

Hajlítható, flexibilis hangszórókon dolgozik egy tajvani intézet kutatócsoportja. A papírvékonyságú hangsugárzókat elsősorban vékony lapostévéknél vagy az autóiparban alkalmaznák, de állítólag a filmipar is érdeklődik irántuk.

A Tajvani Ipari Kutatóintézet (Taiwan\'s Industrial Technology Research Institute -- ITRI) papírvékony sztereó hangszórója a Flexpeaker nevet viseli, ezzel utalva arra, hogy a hangsugárzó a papírhoz hasonlóan flexibilis, azaz feltekerhető vagy akár össze is hajtható. A papírhangszóró több rétegből épül fel: a jelet ultravékony elektródák juttatják el a felületbe illesztett miniatűr membránoknak. A zene megszólaltatásához egyelőre egy speciális adaptert kell illeszteni a forrás és a hangsugárzó közé, a fejlesztők azonban úgy vélik, egy éven belül sikerül megoldani a hangátvitelt adapter nélkül, sőt, idővel vezeték nélkül, Bluetooth technológiával is.

A Flexpeaker hangerejéről, teljesítményéről egyelőre nem közöl adatokat az intézet, a kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a vékony papírhangszórótól értelemszerűen senki ne várjon dübörgő basszusokat: a rendszer a 500-20000 Hz-es frekvenciasávban üzemel. Az ITRI szerint a problémát jobbára egy mélyhang-sugárzó közbeiktatásával lehet orvosolni.

A technológia iránt a fejlesztők szerint máris hatalmas az érdeklődés, így elsősorban televíziógyártók és filmforgalmazók látnak lehetőséget a Flexpeakerben. Utóbbiak a fejlesztők szerint leginkább filmplakátokhoz használhatnák fel a papírhangszórót, az elsődleges cél ezért most az, hogy a Flexpeakert A2-es méretben, gazdaságos áron (20 dollár darabonként) lehessen gyártani. Az ITRI most olyan gyártópartnert keres a flexibilis hangszóróhoz, mely a papírhoz hasonlóan tekercsekben termelné az ultravékony hangsugárzót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról