:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 24. 12:46

Tulajdonosváltás az Externetnél, szakmai befektető vásárolja ki az internetszolgáltatót

Az econet.hu eladja az egyik legnagyobb internetszolgáltatóban, az Externetben birtokolt 76 százalékos részesedését, az új tulajdonos egy Dr. László Géza, az Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója által vezetett társaság.

[HWSW] Az econet.hu eladja az egyik legnagyobb internetszolgáltatóban, az Externetben birtokolt 76 százalékos részesedését, az új tulajdonos egy Dr. László Géza, az Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója által vezetett társaság.

Az econet.hu közleménye szerint azért van szükség az Externet eladására, mert a recesszió a a vártnál jobban érinti a vállalat minden üzletágát, ezért a cégcsoportnak az év folyamán az árbevételén felüli finanszírozásra lehet szüksége. Ennek külső forrása bankhitel vagy a cégcsoportba történő tőkebefektetés lehet, azonban az elmúlt években az erőteljes terjeszkedés miatt az econet.hu bankhitel-állománya tízszeresére nőtt és megközelíti az 1 milliárd forintot. "A jelenlegi tevékenységek - a Sziget Kft. nélkül – az aktuális banki hitelezési környezetet és gyakorlatot figyelembe véve elérték az ésszerű feltételek mellett történő hitelhez jutási lehetőségek határát. Mindemellett a meglévő banki hitelek kamatfeltételei is egyre kedvezőtlenebbé válnak" -- áll a társaság közleményében.

Az econet.hu azért ad túl az Externeten, hogy friss tőkéhez jusson és jobban tudjon koncentrálni médiapiaci tevékenységére. Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója a HWSW megkeresésére elmondta, a távközlésben, informatikában érdekelt új nagytulajdonos a cég jelenlegi menedzsmentjével tervezi folytatni a működést, újabb erőforrások bevonásával tovább kívánja erősíteni az Externet piaci pozícióját. Pórffy szerint a tulajdonosi kör közeljövőben várható változása mindenképpen pozitív az Externet többi tulajdonosa és ügyfelei számára is, a Dr. László Géza vezette befektetői csoport komoly szakmai és kapcsolati tőkét hoz a vállalatba.

Erre azért is szükség lesz, mert az Externet-vezér szerint a hazai internetszolgáltatók egyre kevéssé tudnak versenyezni a korábbi monopóliumokkal a szélessávú piacon. Az alternatívok egyik fő szolgáltatási szegmensében, az ADSL nagykereskedelmi piacon rohamosan csökkent a kiskereskedelmi árrés: az "elvileg" szabályozott nagykereskedelmi árak nem követték a csökkenő előfizetési díjakat. Az alternatív szolgáltatókat tömörító szakmai szervezet, az ATSZE az elmúlt évben többször is megkereste a Nemzeti Hírközlési Hatóságot a vonatkozó piaci szabályozás módosítását sürgetve, egyelőre sikertelenül -- mondta a HWSW-nek Pórffy András.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.