Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 23. 12:38

Gazdagép-fürtözés és leállítás nélküli virtuálisgép-mozgatás: itt a Hyper-V Server 2008 R2 bétája

A Microsoft kiadta a Hyper-V Server 2008 R2 bétaváltozatát, amely elérhető a vállalat weboldalán . Az R2 nagy előrelépést képvisel az elődjéhez képest, végre megjelent a gazdagépek fürtözésének lehetősége, valamint a virtuális gépek leállás nélküli mozgatását lehetővé tevő live migration -- továbbra is ingyenesen.

[HWSW] A Microsoft kiadta a Hyper-V Server 2008 R2 bétaváltozatát, amely elérhető a vállalat weboldalán. Az R2 nagy előrelépést képvisel az elődjéhez képest, végre megjelent a gazdagépek fürtözésének lehetősége, valamint a virtuális gépek leállás nélküli mozgatását lehetővé tevő "live migration" -- továbbra is ingyenesen.

A Hyper-V Server 2008-cal kapcsolatban sok felhasználó hiányolta a hibatűrő fürtök építésének lehetőségét, az R2 végre elhozza ezt a funkciót, amely segítségével csökkenthető a nem tervezett leállások száma. Szintén a rendelkezésre állást javítja a "live migration", amely a virtuális gépek azonnali, leállás nélküli mozgatását teszi lehetővé a gazdagépek között. E két újításnak köszönhetően a Hyper-V Server 2008 R2 robusztusabb alapja lehet egy virtualizált infrastruktúrának. Igaz, a VMware már jó ideje kínálja a leállás nélküli virtuálisgép-migrációt (VMotion), azonban a Microsoft hypervisora ezt ingyen nyújtja, míg a VMware-nél ez feláras extra.

Az előd hardvertámogatási korlátait is levetkőzve a Hyper-V Server 2008 R2, amely immáron 8 foglalatig, 32 magig és 1 terabájt memóriáig skálázódik. Újdonság még, hogy egyetlen gazdagépen már nem 192, hanem 256 virtuális gép futhat. A hypervisor továbbra is hardveres virtualizációs támogatással (Intel VT, AMD V) és illetéktelen programfuttatás elleni védelemmel (Intel XD, AMD NX) felvértezett x64-es processzoron fut csak. A Microsoft szerint legalább 2 gigabájt memóriával és 2 hálózati vezérlővel felszerelt gépen érdemes kipróbálni a Hyper-V Server 2008 R2-t.

A bétatesztelők életét nagyban megkönnyítheti a frissített konfigurációs segédprogram. Amint az ismert, a Hyper-V Serverben nincs grafikus felhasználói interfész, a helyben történő konfigurációt parancssorból lehet elvégezni, néhány szokványos beállítását most egyszerűsítette a Microsoft annak érdekében, hogy például a távoli menedzsment vagy a hibatűrő fürtözés beállításához ne kelljen hosszadalmas parancsokat kiadni. A Hyper-V Servert leghatékonyabban persze a System Center Virtual Machine Managerből lehet felügyelni, annak a 2008 SP1 változat azonban nem kompatibilis az R2 bétával, az ismerkedéshez mindenképp ajánlott az SCVMM 2008 R2 béta letöltése, amely szintén elérhető a Microsoft oldalán.

A Hyper-V Server a Microsoft különálló hypervisora, de természetesen ez az alapja a Windows Server 2008-ban levő virtualizációs szerepkörnek is. Fontos, hogy ugyan a Hyper-V Server ingyenes, a rajta futó virtuális gépeket természetesen licencelni kell. A támogatott vendég operációs rendszerek: Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008, Windows Server 2003 SP2, Windows 2000 Server, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10, Windows 7, Windows Vista SP1 és Windows XP SP3/SP2.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról