Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 21. 13:18

Holnapután érkezik az új Ubuntu Linux

Az Ubuntu mögött álló szervezet, a Canonical bejelentette a népszerű Linux-disztribúció legújabb, 9.04-es változatát, ami azonban csak csütörtöktől lesz letölthető.

[HWSW] Az Ubuntu mögött álló szervezet, a Canonical bejelentette a népszerű Linux-disztribúció legújabb, 9.04-es változatát, ami azonban csak csütörtöktől lesz letölthető.

A "Jaunty Jackalope" kódnevű változat három verzióban érkezik, asztali gépekre, szerverekre, valamint netbookokra. Mindhárom változat profitál az új hardverek támogatásából, a készítők ígérete szerint a desktopokra és a szerverekre fejlesztett Ubuntu is több alkatrésszel ért szót mint korábban. A szerverváltozatot több mint 45 különféle x86-os konfiguráción hitelesítették.

A desktop, azaz asztali és mobil PC-kre szánt verzió figyelemre méltó újdonságai közé tartozik az energiatakarékos üzemmódok jobb támogatása, a fejlesztők szerint ezzel növekedhet az Ubuntut futtató noteszgépek akkumulátoros üzemideje. Szintén a notebookok tulajdonosai örülhetnek annak, hogy az operációs rendszer képes választani az elérhető Wi-Fi és 3G hálózatok között, ráadásul ezt a funkció a korábbinál több 3G-kártyával és Wi-Fi adapterrel működik. A PC-kre szánt Ubuntu-verzió újdonsága még az OpenOffice 3.0 megjelenése.

A szervereken futó Ubuntu 9.04 újdonságai közül a Canonical a korábbinál jobb virtualizációs képességeket emeli ki a KVM révén, a Samba fájlszerver fürtözési támogatását, illetve a levelezőszerverek egyszerű telepítését és beállítását. Az új Ubuntu tartalmazza a MySQL 5.1-es verzióját is, amely a 8.10 kódjának zárása óta készült el, valamint támogatja az ext4 fájlrendszert is, bár alapértelmezettként továbbra is az ext3-at használja. A szerverváltozatban elérhető az Amazon EC2-vel kompatibilis Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) előzetese is, amely lehetővé teszi privát cloudok építését.

Külön a netbookokhoz is érkezett egy új Ubuntu Linux, a Netbook Remix. Ez elsősorban a kezelőfelületében tér el a desktop változattól, a grafikus interfészt kimondottan a kisméretű kijelzővel felszerelt gépekhez fejlesztették. A Netbook Remixet több népszerű netbookon (pl. Acer Aspire One, Dell Mini 9, ASUS Eee PC 1000) tesztelték. Ez a disztribúció pendrive-ról indítható változatban is letölthető lesz az Ubuntu oldaláról, így a netbookok tulajdonosai kockázat nélkül kipróbálhatják, ismerkedhetnek vele.

Az Ubuntu Linux 9.04 csütörtöktől lesz letölthető a www.ubuntu.com vagy a www.ubuntu.hu oldalról. A hazai Ubuntu-közösség a megjelenést egy esti partival ünnepli.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról