Szerző: Koi Tamás

2009. április 20. 11:35

Május 5-én érkezhet a Windows 7 utolsó tesztverziója

Néhány héten belül elindulhat a Windows 7 végső tesztelési fázisa, legalábbis ez valószínűsíthető újabb, a Microsofttól kiszivárgott információk alapján. A Windows 7 kiadásra jelölt változata ezek szerint május 5-től tölthető le, a cég egyes partnerei azonban akár ennél korábban is hozzájuthatnak a szoftverhez. A megjelenési dátummal kapcsolatos konkrét információkat azóta eltávolították a cég Partner Program oldaláról.

[HWSW] Néhány héten belül elindulhat a Windows 7 végső tesztelési fázisa, legalábbis ez valószínűsíthető újabb, a Microsofttól kiszivárgott információk alapján. A Windows 7 kiadásra jelölt változata ezek szerint május 5-től tölthető le, a cég egyes partnerei azonban akár ennél korábban is hozzájuthatnak a szoftverhez. A megjelenési dátummal kapcsolatos konkrét információkat azóta eltávolították a cég Partner Program oldaláról.

Az oldalon szombat délután még az szerepelt, hogy a Windows 7 utolsó tesztverzióját már letölthetik az MSDN- és TechNet-előfizetők, akinek pedig nincs előfizetése, az május 5-től érheti el a véglegessel gyakorlatilag mindenben egyező kiadásra jelölt változatot. A TechNet-előfizetőknek fenntartott oldalon ugyanakkor már szombaton sem szerepelt a letölthető állományok közt a Windows 7 RC, mostanra pedig már a Partner Program oldal is csak a január óta elérhető bétaváltozatra hivatkozik.

A Microsoftnak régi szokása, hogy az újabb szoftverekbe vagy javítócsomagokba -- legyen az akár tesztre kiadott verzió -- először közeli partnerei, ügyfelei számára ad betekintést. Ilyenkor nem ritka, hogy a kiváltságosak néhány nappal, akár héttel a megjelenés előtt hozzájutnak a szoftverhez. Hasonló forgatókönyv zajlott le a Windows 7 bétájának megjelenésekor, január elején, amikor az MSDN és TechNet-előfizetők két nappal a publikus megjelenés előtt hozzájuthattak a tesztkiadáshoz. Emlékezetes, hogy a Windows 7 bétája iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a január 9-i megjelenés napján a lekérések szinte azonnal két vállra fektették a Microsoft szervereit.

Nem ez az első eset egyébként, amikor információk szivárognak ki a Microsofttól a Windows 7 RC megjelenésének időpontjával kapcsolatban. Március végén például szintén az egyik TechNet-oldalon tűnt fel az a kevésbé konkrét információ, mely szerint a Windows 7 utolsó tesztváltozata májusban jelenik meg. Az oldalon többek között az is szerepelt, hogy a Windows 7 kiadásra jelölt változatát 2010 júniusig lehet majd használni (a januári bétaváltozat próbaideje idén augusztus 1-jén jár le), illetve öt nyelven (angolul, németül, franciául, japánul és spanyolul) lesz elérhető 32 és 64 bites változatban egyaránt. A vonatkozó információkat -- akárcsak a most hétvégén kikerült oldalt -- szinte azonnal eltávolították a Microsoftnál.

A Windows Vista ráncfelvarrt, továbbfejlesztett változatának tekinthető Windows 7 fejlesztése a korábbi terveknél jobban halad. A Microsoft ugyan továbbra sem közölte hivatalosan, mikor kerül piacra a Windows 7, de a HWSW értesülései szerint már idén ősszel bemutatkozhat, így 3 év helyett 2,5 évvel a Vista után piacon lehet az új operációs rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról