Szerző: Bizó Dániel

2009. május 7. 10:02

A négymagos termelés selejtjéből bővíti kínálatát az AMD

Közelednek az AMD 45 nanométeres kétmagos asztali processzorai, a Phenom II X2 modellek. A vállalat várhatóan a Computexre időzíti majd a Callisto kódnéven ismert lapkára épülő processzorok bejelentését. A HWSW úgy tudja, nem natív kétmagos chipekről van szó, ami nem kedvező a termelési költségekre és a várható volumenre nézve.

Lapunk értesülései szerint a Callisto sajnos folytatja a 65 nanométeres 10h-generációhoz tartozó Kuma hagyományait, vagyis nem kétmagos chip, hanem egy eredetileg négymagos szilíciumból tilt le az AMD két magot. Pedig egy natív kétmagos, 10h mikroarchitektúrájú chip rendkívül fontos mozzanat lett volna a két és fél éve folyamatosan veszteséges AMD számára, hogy költséghatékonyan tudja lefedni a piac nagy részét. A négymagos processzorok lassan két és fél évvel ezelőtti felbukkanása után is az eladott asztali processzorok túlnyomó többsége, mintegy háromnegyede kétmagos.

A két mag természetesen nem tette volna fele akkorává a Callistót mint egy négymagos, de jelentősen olcsóbban lenne termelhető, mint a négymagos Deneb, egyúttal lehetőséget adott volna a termékkínálat egyszerűsítésére -- a nagyobb volument továbbra is a K8 generáció adja. A magokon és az azokhoz dedikált L2 gyorstárakon kívül a négymagos Deneb egy nagy részét az integrált északi híd, memóriavezérlő, HyperTransport linkek, de leginkább az L3 cache teszi ki. A HWSW becslése szerint egy valóban kétmagos Callisto mintegy 25 százalékkal lehetne kisebb a négymagosnál, vagyis mérete ideális esetben 180 négyzetmilliméter közelébe eshetne, amit az L3 méretének csökkentésével tovább lehetne faragni. Korábbi terméktervek 2009 második felére jelezték a kétmagos 10h-chipek megjelenését.

Mindez azt jelenti, hogy szilíciumszeletenként 30-35 százalékkal több kétmagos chipet volna képes az AMD előállítani, mint négymagost, vagyis ennyivel kisebb a fajlagos előállítási költsége. A fix tesztelési és tokozási költség ezen az előnyön némiképpen ront, de valószínűleg továbbra is a 20 százalékos tartományban maradna a megtakarítás. Ennek eredményeként az AMD-nek lehetősége nyílna, hogy alacsonyabban fekvő árszegmensekben is megjelenjen 45 nanométeres termékeivel, fokozva versenyképességét. Az AMD célja a Callistóval, hogy a 45 nanométeres négymagos chipek selejtjét tovább csökkentse, azaz a megmunkált szilíciumszeletekből a lehető legnagyobb bevételt érje el.

A Phenom II X2 x545 és z550 rendre 3 és 3,1 gigahertzes órajellel, 6 megabájt L3 gyorsítótárral és 80 wattos fogyasztási kerettel érkeznek majd, vagyis ideális PC-processzornak tűnnek. Árazásuk ugyan egyelőre nem ismert, a Kuma árazása alapján 20 ezer forint környékére várhatóak a jelenlegi devizaárfolyamok mellett. Szintén a selejthányad csökkentését szolgálja a közelgő Propus és a Rana, melyek Athlon II X4 és X3 név alatt megjelenő, L3 cache nélküli, alacsony órajelű négy- és hárommagos processzorok. Kiegyensúlyozatlannak tűnnek, a PC-lapok tesztjeiben majd elválik, milyen feladatokra alkalmasak az L3 tártól megcsupaszítva -- érdekességük valószínűleg leginkább attól függ, az AMD mennyire olcsón tudja azokat adni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról