Szerző: Bizó Dániel

2009. április 17. 14:26

Új részletek az AMD notebookpiaci terveiről -- gyorsabb Phenom is érkezett

Nincs változás az AMD notebookpiaci terméktervében, két év múlva, 2011-ben érkezik az AMD integrált processzor-grafikus mag termékei, derül ki a cégről kiszivárgott információkból. Napvilágra kerültek az idén és jövőre debütáló notebookplatformok részletei is.

[HWSW] Nincs változás az AMD notebookpiaci terméktervében, két év múlva, 2011-ben érkezik az AMD integrált processzor-grafikus mag termékei, derül ki a cégről kiszivárgott információkból. Napvilágra kerültek az idén és jövőre debütáló notebookplatformok részletei is.

A kínai expreview hardverblog birtokába került az a bizalmas AMD prezentáció, melyben a cég következő 3 év notebook termékterve található. Változás nem látszik az eddigi publikusan elérhető információkhoz képest, a belsős használatra szánt termékterv azonban jóval több részlettel szolgál. Az AMD még idén, várhatóan az év második felében megjelenő új notebookplatformja a Tigris névre hallgat, és kétmagos Caspian processzora már 45 nanométeres csíkszélességű eljárással készül, ami elsősorban az alacsonyabb fogyasztást és hőfejlődést szolgálja. A Tigris az AMD RS880M chipsetre épt, mely ATI Radeon grafikus chipet integrál többet közt, és az ATI következő generációs Mobility családját támogatja majd diszkrét grafikaként.

A jövőre megjelenő Danube már a négymagos, DDR3-at vezérlő Champlain köré épít. A Danube szintén az RS880M északi hidat használja majd, de új déli hidat kap, mely gazdagabb perifériatámogatással bír. Újdonság lesz még a diszkrét mobil grafika is, melynek kódneve Manhattan, és egyelőre csak annyit árul el róla az AMD, hogy következő generációs nagyteljesítményű architektúra.

A Sabine már a 2011-es platform, 32 nanométeres gyártástechnológiával előállított, és grafikus egységet is integráló négymagos processzorral (Llano), mely kifejezetten alacsony fogyasztású, kompakt tokozású változatokban is érekzik majd -- többszöri csúszást követően ez lesz a sokat emlegetett Fusion projekt első gyümölcse. Az integrált grafika processzorhoz költözésével természetesen új chipsetet is kap, mely lényegében a déli hídból áll már csak. Az Intel ez év végén, vagy elején dobja piacra grafikát integráló processzorát, szintén 32 nanométeres csíkszélességen, az integráció nem szilíciumon, hanem tokon belül történik -- a gazdaságos gyárthatóság és mérnöki ésszerűség ezt diktálja. Az AMD egyelőre nem nyilatkozott arról, milyen megoldást mellett döntött.

[+] Integrált CPU-GPU termékekkel árasztja el jövőre az Intel a piacot

Eközben az AMD elkezdte forgalmazni legújabb Phenom II X4 asztali processzorát, melynek órajele már 3,2 gigahertz, jelölése pedig 955. A 955-ös jelölésű modell megjelenése legalább másfél hónapja várható volt, a vállalat ugyanis február végére olyan 3 gigahertzes Opteronokat kezdett el szállítani, melyek energiakerete 95 watt, vagyis nem használják ki a legnagyobb energiaosztályt. A 125 wattos 955-ös természetesen Black Edition, vagyis szorzózár nélküli, és már AM3 foglalatba is illeszthető, vagyis a DDR2 mellett DDR3-memóriát is támogat már. A hivatalos ár egyelőre nem ismert, Magyarországra 70-80 ezer forint között érkezhet meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról