Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 9. 14:43

Felével nő idén a virtualizációs szoftverek piaca az EMEA régióban

Az EMEA régióban az idén 55 százalékkal 512 millió euróra nő a virtualizációs szoftverek piaca -- áll a Gartner által közzétett friss előrejelzésben. A virtualizáció segítségével ugyan csökkenthetők a költségek, azonban a bevezetése jelentős beruházást igényel. A Gartner vezető elemzője, Rene Millman szerint az EMEA régió országainak gazdaságát fékező recesszió a virtualizáció terjedését is gátolja kezdetben.

[HWSW] Az EMEA régióban az idén 55 százalékkal 512 millió euróra nő a virtualizációs szoftverek piaca -- áll a Gartner által közzétett friss előrejelzésben. A virtualizáció segítségével ugyan csökkenthetők a költségek, azonban a bevezetése jelentős beruházást igényel. A Gartner vezető elemzője, Rene Millman szerint az EMEA régió országainak gazdaságát fékező recesszió a virtualizáció terjedését is gátolja kezdetben.

Az EMEA-piac zömét Nagy-Britannia, Németország és Franciaország adja, ez a három ország a teljes virtualizációs szoftverpiac 23, 22 és 16 százalékát adja egyenként. További nagy piacnak számít Hollandia, Spanyolország és Svájc is. A Gartner jelentése szerint Kelet-Európában a virtualizációs szoftverpiac mindössze 19,8 millió eurót tett ki tavaly, az idén ez 33 millió euróra bővül. Az elemzőcég Csehországot, Magyarországot, Szlovéniát, a balti országokat, Lengyelországot és Szlovákiát sorolja azok közé, ahol a virtualizáció a leginkább elfogadott, azonban a nyugat-európai szintet egyik ország sem üti meg. A Gartner úgy látja, ezek a piacok rendkívül árérzékenyek, ezért csak a megbízható, de kedvező áron értékesített megoldásoknak van esélye a sikerre.

A virtualizációs infrastruktúra, illetve a felügyeleti megoldások szinte egyforma, 158 millió euró körüli forgalmat generáltak tavaly. A Microsoft Hyper-V megjelenésével, illetve a VMware ESX ingyenessé válásával a hangsúly egyre inkább a felügyeleti eszközök felé tolódik el, az infrastruktúra-szegmens 32 százalékkal bővül, a felügyeleti megoldások piacán azonban 54 százalékos lesz a fellendülés, ezzel a szegmens 244 millió euróra nő.

A legnagyobb növekedés előtt a hosztolt virtuális asztali környezetek (HVD) állnak, ezek piaca több mint négyszeresére bővül idén, bár még így is csak 56 millió eurót tesz ki. A Gartner korábbi elemzése szerint ez a piac 2013-ra világszerte 65 milliárd dollárra bővül, 49 millió felhasználót kiszolgálva. A HVD a szervervirtualizációhoz hasonlóan használható a költségek csökkentésére, azonban a kezdeti beruházásigény itt is fékezi a terjedést, a Gartner szerint 2010-ben indul meg az igazán nagy fellendülés ebben a szegmensben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról