Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 9. 11:47

Zenei szolgáltatásból platformmá vált a Spotify

A Spotify önmagában is egy ütős zenei szolgáltatás, mely eddig kizárólag desktop környezetben volt elérhető, de a jövőben szinte bármilyen eszközön visszaköszönhet a svéd gyökerű online zenetár. A cég nyilvánossá tette API-ját (Application Programming Interface), azaz innentől csak a fejlesztőkre van bízva, hogy milyen felületre készítenek el új klienseket. Lehet játékkonzol, mobiltelefon vagy hálózati zenelejátszó, de bármi más, ami rendelkezik interneteléréssel és lehet rá programokat telepíteni.

[HWSW] A Spotify önmagában is egy ütős zenei szolgáltatás, mely eddig kizárólag desktop környezetben volt elérhető, de a jövőben szinte bármilyen eszközön visszaköszönhet a svéd gyökerű online zenetár. A cég nyilvánossá tette API-ját (Application Programming Interface), azaz innentől csak a fejlesztőkre van bízva, hogy milyen felületre készítenek el új klienseket. Lehet játékkonzol, mobiltelefon vagy hálózati zenelejátszó, de bármi más, ami rendelkezik interneteléréssel és lehet rá programokat telepíteni.

Letölthető API

Kedd este óta elérhető a Spotify API, a \"libspotify\" a cég weboldalán keresztül. Ennek segítségével bármely fejlesztő készíthet olyan alkalmazást, mely hozzáfér a Spotify zenei katalógusához, használhatja a peer-to-peer architektúrát, illetve az Ogg Vorbis formátumú streamet. Az asztali Spotify felhasználói felülete leginkább az iTunes programhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt már minden szám benne van a \"Library\"-ben. A libspotify kiadásával a cég egy komoly motivációt akart adni a fejlesztőknek, hogy a felhasználói igényeknek megfelelően készítsenek programokat, új funkciókat.

Amennyiben mobil eszközökre vagy otthoni hálózati lejátszókra is készülnek az asztali klienshez hasonló, egyszerűen használható, kellemes küllemű lejátszók, akkor a Spotify elterjedtsége robbanásszerűen nőhet. Gátat egyedül az szabhat, hogy néhány országban, mint például az Egyesült Államokban, szerzői jogi kérdések miatt nem számít legális szolgáltatásnak, illetve a legtöbb országban nem elérhető az ingyenes, szponzorált előfizetői változat, kizárólag a havi 10 dolláros előfizetéses konstrukció működik.

Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban viszont örülhetnek a felhasználók, ott ugyanis óránként 40 másodpercnyi reklámért cserébe külön befizetés nélkül élvezhetik a több millió dalt tartalmazó adatbázishoz való hozzáférés előnyeit.

[+] Spotify: a milliónyi zeneszám bárhonnan elérhető

Ha valaki más országban él, nagyon szeretne hozzáférni a rendszerhez, de sajnál rá havonta 10 eurót, akkor megpróbálhat a fent felsorolt országokból regisztrálni egy ismerősön vagy egy proxyn keresztül. Működni fog az account a támogatott országokon kívül is, sőt a hirdetéskiszolgáló nem is fog berakni reklámokat, ha mondjuk Magyarországról fut a program.

A fejlődés a közösség kezében van

A felhasználók korábban már több száz javaslatot tettek a fejlődés irányára vonatkozóan, de ezeket feltételezhetően a cég önmaga nem szeretné kielégíteni. Inkább megőrzik a saját kliens egyszerűségét, viszont a közösség kezébe adják a lehetőséget bármilyen mutáció elkészítésére. A jövőben megjelenő Spotify programokat már létező, aktív Spotify regisztrációval lehet majd használni, tehát aki most rendelkezik ilyennel, az nem marad le semmiről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról