:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 6. 09:44

Jövő héten vége a Windows XP és az Office 2003 fő terméktámogatási ciklusának

Még egy hétig vehetik igénybe a felhasználók a Microsoft Office 2003 úgynevezett mainstream terméktámogatási szolgáltatását, a cég április 14-től már csak kiterjesztett (extended) támogatást nyújt a szoftverhez, azaz néhány, korábban ingyenes szolgáltatásért fizetni kell, valamint a nem kritikus hibák javítását, új funkciók integrálását gyakorlatilag megszünteti a cég. Jövő keddtől hasonlóképpen kiterjesztett terméktámogatási fázisba lép a Windows XP.

[HWSW] Még egy hétig vehetik igénybe a felhasználók a Microsoft Office 2003 úgynevezett \"mainstream\" terméktámogatási szolgáltatását, a cég április 14-től már csak kiterjesztett (extended) támogatást nyújt a szoftverhez, azaz néhány, korábban ingyenes szolgáltatásért fizetni kell, valamint a nem kritikus hibák javítását, új funkciók integrálását gyakorlatilag megszünteti a cég. Jövő keddtől hasonlóképpen kiterjesztett terméktámogatási fázisba lép a Windows XP.

A 2003 novemberében megjelent Office 2003 \"mainstream\" terméktámogatási ciklusa eredetileg 2008-ban, a termék megjelenésének ötödik évfordulóján ért volna véget, Redmondban azonban úgy döntöttek, további fél évre kiterjesztik a periódust. Az irodai programcsomaghoz egyébként meglehetősen régen, 2007 novemberében jelent meg utoljára javítás, ekkor vált letölthetővé a szoftver harmadik szervizcsomagja. A Microsoft ugyanakkor pont a múlt héten tett közzé egy figyelmeztetést weboldalán arról, hogy egy az Office 2003 prezentációkészítőjében felfedezett kritikus hibát több alkalommal is kihasználtak már hackerek -- a hibát javító patch megjelenési idejét egyelőre nem közölték.

A Microsoft terméktámogatási politikája szerint a cég operációs rendszerei és más szoftverei, fejlesztői rendszerei többnyire a megjelenésüktől számított öt éven keresztül részesülnek \"mainstream\" támogatásban, amelybe a biztonsági és egyéb javítások kiadása és kérés esetén új funkciók fejlesztése mellett beletartozik az ingyenes és fizetős telefonos és online támogatás is. Ezután az üzleti szoftvereknél és fejlesztői eszközöknél életbe lép a kiterjesztett (extended) támogatás, amely gyakorlatilag a hibajavítások megjelentetését, valamint fizetős terméktámogatást takar.

Április 14-ével nem csak az Office 2003, hanem a Microsoft eddigi legsikeresebbnek tekinthető operációs rendszere, a Windows XP is átlép a kiterjesztett terméktámogatási időszakba. Bár a kiterjesztett időszakban a legtöbb szoftver esetében csak az üzleti felhasználók számára érhető el a terméktámogatás, a Microsoft egy korábbi döntése alapján a Windows XP Home Edition és Media Center Edition is részesül kiterjesztett támogatásban.

Az Office 2003 és a Windows XP kiterjesztett terméktámogatási időszaka egyaránt 2014 április 8-án jár le, ezután semmilyen javítás nem jelenik már meg a programokhoz és semmilyen formában nem ad támogatást a cég az irodai csomaghoz és az operációs rendszerhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.