:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 3. 16:47

Hamarosan a boltokban lehet a vezeték nélküli akkumulátortöltő

Működőképes változatot mutatott be a hamarosan eZone néven forgalomba kerülő, vezeték nélküli univerzális töltőkészülékéből a Qualcomm. A technológia mágneses rezonanciára épül, így az akkumulátorok újratöltéséhez semmilyen közvetlen elektronikus kapcsolatra nincs szükség.

A jövő mobiltöltője, az eZone számos gyártó, számos készülékét támogatja majd, a koncepció szerint a telefonokat egyszerűen a töltő közelébe helyezve, csatlakoztatás nélkül lehet majd feltölteni. -- derült ki a Qualcomm bemutatóján. Minden úgy, hogy nem kell precízen elhelyezni semmilyen foglalatba az eszközöket, egyszerűen az egység közelében kell lenniük, sőt, egyszerre, párhuzamosan akár több akkumulátor is tölthető.

A töltőállomásba épített tekercs egy mágneses teret, rezonanciát hoz létre, míg a készülékekbe épített kisebb tekercsek képesek felvenni a rezgéseket, elektromosságot indukálva a töltendő készülékben. A bemutatón szereplő eszközökre ezeket a tekercseket utólagosan szerelték be, úgy néznek ki mintha nagyobb akkumulátorokkal lennének szerelve, de a megoldás terjedésével ezek könnyedén beépíthetőek bármely eszköz műanyag borítása alá. Így nemcsak közvetlen kapcsolatra, de semmilyen külső kiegészítőre nem lesz szükség a használathoz.

Csak a fémasztal az ellenség

Mivel valóban semmilyen fizikai kapcsolatra nincs szükség, ezért a töltők teljesen univerzálisak lehetnek, és az is teljesen mindegy, hogy milyen pozícióban teszik rájuk a töltendő eszközt, ellentétben az indukciós párosítást használó megoldásoknál, ahol fontos a tökéletes igazítás. Az eZone esetében elegendő rádobni a mobiltelefont, fényképezőt, headsetet a felületre.

A gyártó szerint akár egy egész kézitáskát is rá lehet dobni a töltőre, a benne lévő iPod, a telefon és az autóriasztó ezután azonnal tölteni kezd, úgy, hogy a táskában lévő többi eszköz nem sérül, nem lesz baja például a mágneses bank- vagy belépőkártyáknak sem. Az egyetlen ellensége a töltőnek a fémasztal, ugyanis a nagy mennyiségű fém az eszköz alatt földelésként viselkedik, elvezeti az energiát és megakadályozza, hogy a fent lévő tekercseken keresztül elinduljon a töltés. Emellett az acél borítású mobiltelefonok sem tölthetőek megfelelően, de ez a probléma feloldható egy külső kiegészítővel.

Az energiaátvitel vezetékek nélkül viszont jóval veszteségesebb a klasszikus megoldásoknál. A Qualcomm állítása szerint a hatékonyság jelenleg körülbelül 40 százalékos, de a nyilvános forgalomba hozatalig az 50-60 százalékos értéket is elérheti, ami még mindig jócskán elmarad a jelenlegi vezetékes megoldásoktól.

Megfelel az előírásoknak is

A sugárzás tekintetében a near-field technológia viszont nagyon is jó eredményeket hoz a várakozásokhoz képest. Mivel a rezonancia csak nagyon rövid távolságon belül él, ezért nem lehet egészségügyi kockázatokról beszélni, s már a prototípusok is bőven az amerikai FCC (Federal Communication Commission) által meghatározott sugárzási határértékek alatt maradnak.

Az első piacra kerülő ilyen termék egy asztali töltő lesz, ami egy érmegyűjtő tálra hasonlít majd, és a rendelkezésre álló képek tanúsága szerint első pillantásra inkább tűnik majd szobai dísznek, mint high-tech eszköznek. A töltő felületére pakolt eszközök a töltés ideje alatt is működőképesek maradnak, tehát a GSM, 3G és Wi-Fi hálózatok működését nem befolyásolja majd a mágneses rezonancia.

A Wi-Fi hálózattal való kombinálhatóság pedig további praktikus felhasználási módokat vetít előre. Egy fényképezőgépet vagy bármely más memóriakártyával szerelt készüléket a padra téve, a később megjelenő modelleknél már elképzelhető, hogy egyúttal az adatokat is letöltik a készülékekről, vagy akár a mobiltelefonok adatbázisait szinkronizálják egy másik eszközzel.

Nem tudni mikor, de biztosan jön

Annak ellenére, hogy a termék késznek tűnik, a Qualcomm továbbra is a kutatási projektek közé sorolja az eZone-t, így természetesen arról sem nyilatkoztak, hogy mikorra várható a publikus megjelenés, illetve az sem tudható, hogy mennyibe fog kerülni egy töltő, illetve a töltendő eszközökhöz való kiegészítő egység. Ami viszont biztos, hogy ez már nem egy koncepció, hanem egy nagyon is komoly fejlesztés alatt álló megoldás, ami a hétköznapokban köszönhet majd vissza, talán hamarabb mint gondolnánk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.