:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 2. 10:34

A Linuxra támad a Microsoft olcsó Windows Servere

A Microsoft hivatalosan is bejelentette a Windows Server család legújabb tagját, a Foundationt, amelyet egészen kis vállalatoknak, legfeljebb néhány tucat főt foglalkoztató cégeknek szán olyan alapfeladatok ellátására mint fájl- és nyomtatómegosztás, távoli hozzáférés, de az operációs rendszer akár webszerverként is használható, de üzleti alkalmazásokat is futthatnak rajta.

[HWSW] A Microsoft hivatalosan is bejelentette a Windows Server család legújabb tagját, a Foundationt, amelyet egészen kis vállalatoknak, legfeljebb néhány tucat főt foglalkoztató cégeknek szán olyan alapfeladatok ellátására mint fájl- és nyomtatómegosztás, távoli hozzáférés, de az operációs rendszer akár webszerverként is használható, de üzleti alkalmazásokat is futthatnak rajta.

A Foundation számos dologban különbözik a Windows Server Standard változatától. Az első és legfontosabb az árazás, a Foundationhöz nem kell klienslicenceket (CAL) vásárolni, azok benne vannak az árban -- CAL licenc egyedül a Remote Desktop Services (Terminal Services) és RMS használatához szükséges. Egy Foundation Serverhez legfeljebb 15 felhasználó csatlakozhat. Fontos megkötés, hogy bár a Foundation Server akár Active Directory szerver vagy tartományvezérlő is lehet, de csak olyan tartománynak lehet tagja, ahol nincs másféle Windows Server operációs rendszer.

Korlátozás még, hogy az operációs rendszer legfeljebb egy fizikai processzort támogat, a memória mérete pedig nem lehet nagyobb 8 gigabájtnál. A Foundation Server nem virtualizálható, nem is tartalmazza a Hyper-V köztesréteget és vendég operációs rendszerként sem használható. Bár a licencszerződés kimondottan nem tiltja meg, hogy a Foundation Serverre valaki hypervisort telepítsen, a memóriakorlát miatt aligha fogja bárki is konszolidációs platformként választani. Az operációs rendszer a Server Core telepítést sem támogatja.

Egyéb megkötések azonban nincsenek a Foundationsben, a szoftver tartalmazza a SharePoint Servicest, tehát csomportmunka támogatására is használható, de akár Windows Server Standard változatán hitelesített üzleti alkalmazások, az Exchange Server vagy a SQL Server is elindul rajta, bár a processzor- és a memóriakorlát miatt ilyen feladatokra csak korlátozottan alkalmas. Ha valakinek ilyen igényei vannak, egyébként is érdemesebb a Small Business Server beszerzését megfontolnia, ez egyébként a 15 felhasználónál nagyobb hálózatok esetében is igaz.

[+] Megjelentek a Microsoft kis- és középvállalati szerverei

A Windows Server Foundationnel a Microsoft látható célja, hogy a Windows Server 2008 alapjaira építve egy olyan szerver operációs rendszert dobjon a piacra, amely megfelelő lehet azoknak a kis cégeknek, amelyek eddig az alapfeladatok ellátására Linuxot használtak. A vonzó árazással, illetve az egyszerűnek ígért felügyelettel a redmondiak komoly kihívót állítanak a szabad operációs rendszernek. A Windows Server Foundation a vállalattól kapott információk szerint ősszel érkezik Magyarországra és a tervek szerint csak szerverekkel együtt értékesítik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.