Szerző: Koi Tamás

2009. március 27. 16:05

Viszontperli az Intelt az NVIDIA a keresztlicenc-szerződéssel kapcsolatos eljárás miatt

Tovább mérgesedhet az Intel és az NVIDIA viszonya, miután a grafikus processzorokban és alaplapi lapkakészletekben utazó NVIDIA csütörtökön viszontperelte a világ legnagyobb processzorgyártóját. A két cég a Core i7 processzorokhoz készülő lapkakészletek gyártásához szükséges licenceken veszett össze.

[HWSW] Tovább mérgesedhet az Intel és az NVIDIA viszonya, miután a grafikus processzorokban és alaplapi lapkakészletekben utazó NVIDIA csütörtökön viszontperelte a világ legnagyobb processzorgyártóját. A két cég a Core i7 processzorokhoz készülő lapkakészletek gyártásához szükséges licenceken veszett össze.

Az Intel idén februárban bírósághoz fordult, miután az alaplapi lapkakészletek gyártásához elengedhetetlen keresztlicenc-szerződéssel kapcsolatos vita nem vezetett eredményre a tárgyalóasztaloknál. Az Intel hivatalos állásfoglalása szerint addigra már több mint egy éve folyt a huzavona az NVIDIA-val, azonban a felek nem tudtak megegyezésre jutni. "Azt várjuk hogy a bíróság mondja ki, az NVIDIA nem jogosult olyan chipkészletek gyártására, amelyek kompatibilisek a memóriavezérlőt tartalmazó Intel processzorokkal mint amilyen a Nehalem, és hogy az NVIDIA szerződést szegett azzal, hogy ennek az ellenkezőjét állította."

Ne! halem

Az Intel négy és fél éve újította meg keresztlicenc-megállapodását az NVIDIA-val, amely alapján a grafikus processzorairól ismert cég jogosult az Intel processzoraihoz chipkészleteket fejleszteni. Az elmérgesedő vitához az vezetett, hogy a világ első számú chipgyártója ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy ez a megállapodás nem terjed ki a Nehalem-generáció által használt DMI-re (Direct Media Interface). Amint azt a HWSW olvasói bizonyára tudják, a Core i7 processzorokban az Intel végre szakított a korábbi GTL+ buszprotokollal és egy teljesen új rendszerarchitektúrát vezetett be, illetve a memóriavezérlőt a chipre költöztette. Ezért aztán a Core i7-et fogadó alaplapok teljesen új chipkészletet igényelnek, egyelőre azonban csak az Intel gyárt ilyet (X58).

Az NVIDIA szerint a mai PC-kben a grafikus chip legalább olyan fontos alkatrész mint a CPU és az Intel minden eszközzel megpróbálja késleltetni ezt az "elkerülhetetlen változást". Derek Perez, az NVIDIA szóvivője a CNET News.com-nak nyilatkozva korábban elmondta, az Intel végre ráébredt a GPU fontosságára és most mindent megtesz annak érdekében, hogy lelassítsa az NVIDIA-t. Jen-Hsun Huang, az cég elnök-vezérigazgatója azt állítja, másfél évig nem is terveznek Nehalem-kompatibilis lapkakészlettel előállni, az Intel egyetlen célja a jogi hadjárattal, hogy megakasszák a mindennapos működést és extra ügyvédi kiadásokra kényszerítsék az NVIDIA-t.

Támadó taktika

Az NVIDIA ezt kifogásolva nyújtotta be viszontkeresetét ugyanahhoz a Delaware-i bírósághoz, melyet az Intel februárban felkeresett a vita bírósági lezárása végett. A grafikus chipeket gyártó vállalat keresetében a fentiek megállapítását kérte a bíróságtól, ezzel együtt azt állítja, hogy a viták alkalmasak voltak az NVIDIA jó hírnevének csorbítására, a licencmegállapodás bírósági megtámadásával ráadásul az Intel szerződést szegett, így nem jogosult többé az NVIDIA licenceinek használatára.

"Az Intel és az NVIDIA közt állandósultak a viták a licencmegállapodás által biztosított jogokat illetően. Többször, többféleképpen megpróbáltunk megállapodni, végül arra kértük a bíróságot, hogy hozzon döntést az ügyben" -- mondta el a viszontkereset kapcsán Chuck Mulloy, az Intel szóvivője. Mulloy szerint az NVIDIA-t semmiféle kár nem érte az eljárással, a cég így teljesen alaptalanul fenyegetőzik a licencek visszavonásával.

A grafikus chipjeiről ismert NVIDIA és az Intel közötti feszültségek nem újkeletűek, szakértők szerint azonban gyakorlatilag kizárt, hogy a két cég végül ne tudjon megegyezni akár a bíróság közreműködésével, akár anélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról