Szerző: Koi Tamás

2009. március 27. 11:43

Gyorsabb, és kevesebb sávszélességet használ az Opera Mobile 9.7

Elődjénél gyorsabban jeleníti meg a weboldalakat, ezzel együtt kevesebb sávszélességet használ majd az Opera webböngésző mobiltelefonokra fejlesztett új változata.

[HWSW] Elődjénél gyorsabban jeleníti meg a weboldalakat, ezzel együtt kevesebb sávszélességet használ majd az Opera webböngésző mobiltelefonokra fejlesztett új változata.

Az Opera Mobile 9.7-ben már a norvég szoftvercég gyorsabb, Presto 2.2-es renderelőmotorja dolgozik majd, mely a jelenleg még fejlesztés alatt álló, asztali számítógépeken futó Opera 10 kapcsán került először reflektorfénybe. Az új verzió emellett jobb szabványtámogatást is ígér, és adott esetben jóval kevesebb sávszélességet használ a weboldalak letöltésekor.

Az új Opera Mobile a fejlesztők ígérete szerint már tartalmazni fogja a proxyalapú, tömörített adatokkal dolgozó Opera Turbo technológiát, mely a javás Opera Mini mobilböngészőhöz hasonlóan működik. A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngészők különböző változatai a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet akár 80 százalékkal is csökkenthetik -- a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat.

Mindebből a felhasználó a cég ígérete szerint alig vesz majd észre valamit, igaz, a tömörítés mértékéből adódóan az oldalakon található képes és grafikus elemek minősége az Opera Minivel szerzett tapasztalatok alapján jelentősen romolhat. Az Opera Turbo publikus bétaváltozata éppen két héttel ezelőtt jelent meg az Opera 10 egyik, külön erre a célra kiadott előzetesébe ágyazva.

Az Opera Mobile 9.7 a jövő héten kezdődő CTIA Wireless konferencia alkalmával jelenik meg. A böngésző kistestvére, az Opera Mini az egyik legnépszerűbb mai mobilos böngésző: az Opera szerint a szoftvert több mint húszmillióan használják rendszeresen telefonjukon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról