Szerző: Koi Tamás

2009. március 20. 11:44

Natív YouTube-kliens készült symbianos okostelefonokhoz

Lecserélte régi, Java-alapokon működő, symbianos okostelefonokra fejlesztett YouTube-kliensét a Google. Az új, immár natív alkalmazás jelentős előrelépés az előző változathoz képest, mind a funkciókat, mind lejátszott videók képminőségét illetően.

[HWSW] Lecserélte régi, Java-alapokon működő, symbianos okostelefonokra fejlesztett YouTube-kliensét a Google. Az új, immár natív alkalmazás jelentős előrelépés az előző változathoz képest, mind a funkciókat, mind lejátszott videók képminőségét illetően.

Az új, Symbian Series 60 készülékekkel kompatibilis YouTube-alkalmazás a videomegosztó oldal webböngészővel elérhető felületét váltja ki egy olyan dedikált szoftverrel, mely egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a feltöltött klipek böngészését, megtekintését -- hasonlóan az iPhone-ra fejlesztett programhoz. Az új klienssel egyebek mellett a korábbiaknál egyszerűbben, logikusabb úton lehet elérni a legjobbnak minősített, legtöbbet megtekintett és a legújabb videókat, kézenfekvőbb a keresés és a kapcsolódó tartalmak lejátszása.

A mobiltelefonos kliens a keresési feltételek vagy a kategóriaválasztás alapján felsorolt videókat látványosan, egy görgethető ikonsávban jeleníti meg, az éppen kiválasztott tartalmaknál pedig felsorolja a videó legfontosabb paramétereit, így egyebek mellett a teljes hosszát, a feltöltő nevét és a feltöltés idejét, valamint a megtekintések számát. A lejátszás a videó kiválasztásakor indul el úgy, hogy az alkalmazás a kijelző tájolásának megfelelően először elforgatja a lejátszóablakot. A videók megtekintése közben a szokásos parancsok (leállítás, pillanat állj, tekerés, hangerőállítás) hívhatók elő.

Bár az új YouTube-kliens sok szempontból használhatóbb, mint a böngészőből elérhető felület, ráadásul a rajta keresztül megtekintett videók minősége is jobb lehet, van még hová fejlődnie a programnak: a felület így jelenleg csak passzív módban érhető el, azaz nem lehet felhasználóként bejelentkezni, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy bizonyos funkciókat (minősítés, hozzászólás, személyes videótár elérése) nem tud elérni a telefontulajdonos. A jelenlegi verzióval éppúgy nincs lehetőség a videók letöltésére és feltöltésére sem.

Az új symbianos YouTube-kliens a videomegosztó oldalán elhelyezett hivatkozáson keresztül érhető el. A platformra készült több meglehetősen sikeres, külső fejlesztők által készített alternatíva is, ilyen például a MobiTubia, vagy az EmTube.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról