Szerző: Bányai György

2009. március 18. 10:06

Jönnek a merevlemez méretű nettopok

Az IBASE olyan single board computert mutatott be, melynek egyetlen áramköri lapján Atom processzor dolgozik. Maga a komplett számítógép akkora helyen elférhet, mint amekkora egy 3,5 hüvelykes merevlemez, természetesen a külső tápegység helyigénye nélkül.

[HWSW] Az IBASE olyan single board computert mutatott be, melynek egyetlen áramköri lapján Atom processzor dolgozik. Maga a komplett számítógép akkora helyen elférhet, mint amekkora egy 3,5 hüvelykes merevlemez, természetesen a külső tápegység helyigénye nélkül.

Az IBASE IB888 single board computer az Intel Atom processzoraiból 1,33, illetve 1,6 gigahertzes változatokat foglalkoztathat, melyek buszsebessége 533 megahertz. A kisméretű áramköri lap maximum 1 gigabájtnyi DDR2 memóriát fogadhat, melyet IDE csatolófelületű merevlemez, vagy optikai meghajtó tölthet meg, ezeket egyetlen csatlakozó várja. Az IB888-hoz a megjelenítőt háromféle módon is kapcsolhatjuk, erre VGA, DVI és 24 bites LVDS-port is rendelkezésre áll.

A merevlemez méretű számítógép nem kevesebb mint hat darab USB 2.0 kivezetéssel várja a perifériákat, melléjük négy soros port is szegődhet, ha a felhasználási terület speciális és erre igény van. A gépben Intel US15W XL chipkészlettel a megjelenítésért felelős Intel GMA950 lapka működik együtt, a Realtek RTL 8111C chip pedig a vezetékes hálózati kapcsolatokat terelgeti.

A komplett alaplap méreteit nem feltétlen kell egy merevlemezzel megfejelni, az SD/SDIO, illetve MMC-kártyákkal szót értő kártyaolvasó mellett még egy CF-kártyahely is szolgálhat ar operációs rendszert tartalmazó tároló fogadására. Az IBASE IB888 áráról és a forgalmazás kezdetének időpontjáról a közlemény nem szólt. A 2000-ben alapított, tajváni székhelyű IBASE nagy tapasztalatokkal rendelkezik a speciális méretű alaplapok terén, termékpalettájában több Mini-ITX, valamint ipari alaplap, ETX-CPU modul, félkész számítógép is található, de a vállalat videomegfigyelő-rendszereket, és hálózati termékeket is gyárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról