Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 16. 10:42

Megfizethető NonStop-szerverrel jelentkezett a HP

Új NonStop szervert jelentett be a HP, a mindössze 2U kivitelű NS2000 kis- és középvállalatok számára készült -- természetesen a kis- és középvállalat itt globális mércével értendő, Magyarországon a célcsoport inkább nagy középvállalatokat és nagyvállalatokat, főleg pénzintézeteket és telkókat jelent, ahol elvárás a rendszerek rendelkezésre állása.

[HWSW] Új NonStop szervert jelentett be a HP, a mindössze 2U kivitelű NS2000 kis- és középvállalatok számára készült -- természetesen a kis- és középvállalat itt globális mércével értendő, Magyarországon a célcsoport inkább nagy középvállalatokat és nagyvállalatokat, főleg pénzintézeteket és telkókat jelent, ahol elvárás a rendszerek rendelkezésre állása.

Az Integrity NonStop gépek megkülönböztető jegye a teljesítmény mellett az extra megbízhatóság, amelyet az alkatrészek redundáns védelme mellett a számítások eredményének ellenőrzése tesz lehetővé. A NonStoppal lehetőség nyílik kétszeres és háromszoros számítási redundancia biztosítására az extrém megbízhatóságot követelő rendszereknél. Ekkor kettő vagy három mag szinkronban, úgynevezett lock-step módban üzemel. Ha bármelyiken hiba jelentkezne, azt a NonStop rendszer azonnal felismeri, elszigeteli, és ha kell, újra elvégezteti a műveletet -- háromszoros redundancia esetében szavazással döntenek a helyes eredményről.

Ha üzleti kritikus szerverről van szó, a legtöbben szobányi, de legalábbis gardróbszekrény-méretű berendezésekre gondolnak, az NS2000 azonban mindössze 2U kivitelű rackszerver, de közel ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a tavaly piacra dobott NonStop blade, operációs rendszere is azonos (NonStop OS J-sorozat). Az NS2000-et két vagy négy processzorral, processzoronként 8 vagy 16 gigabájt memóriával lehet rendelni. Összehasonlításképp: a nagyobb NonStop-konfigurációk csomópontjai akár 8 vagy 16 processzorig is skálázhatók és fürtözhetők, egy rendszerben akár 256 csomópont is lehet.

A HP olyan felhasználóknak javasolja a 150-160 ezer dollár körüli listaáron induló NS2000-et, ahol követelmény a megbízhatóság, a rendelkezésre állás és az adatok sérthetetlensége, azonban nem feltétlen van szükség a blade-alapú NonStoppal elérhető gigászi teljesítményre. Régiónkban pénzintézetek vagy távközlési szolgáltatók lehetnek az első vevők, az NS2000 teljesítménye az itt reálisan jelentkező legnagyobb igényeket is képes kiszolgálni -- mondta el a HWSW-nek Verbovszki Lajos, a vállalat üzleti kritikus szerverekért felelős regionális vezetője. Egy másik lehetséges felhasználás lehet tesztrendszerként bevetni az NS2000-et például a meglevő blade-konfiguráció mellett, ugyanis annál jóval kedvezőbb áron kapható, azonos konfiguráció mellett akár 60 százalékkal is olcsóbb lehet, persze a blade által jelentett rugalmasság elvesztéséért cserébe.

A HP az NS2000-rel párhuzamosan olyan marketing-programokat is indított, amelyek pénzügyi szempontból még vonzóbbá teszik ezeket a gépeket. A korábbi NonStop-felhasználók S-sorozatú rendszerét kétszeres áron számolja be a HP NS2000 vásárlásakor, amely akár 0 százalékos lízing keretében is történhet.

A vállalat az új "baby NonStoppal" lényegében lekopírozta az IBM őszi bejelentését. A Nagy Kék akkor a z10 mainframe-ből mutatott be egy hasonló kategóriás, tehát 100 ezer dollár körüli listaártól induló változatot, amelyet a hagyományos mainframe-használóknál kisebb cégek, szervezetek is meg tudnak fizetni. A z10 Business Class olyan területeken lett elsősorban népszerű mint India és Kína, sikerrel megnövelve az IBM-nek jól jövedelmező mainframe-piacot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról