Szerző: Bizó Dániel

2009. március 24. 11:46

Növekedésre és létszámbővítésre készül a Megatrend

A gazdasági válság ellenére jelentősen növelte árbevételét a Megatrend, a vállalatirányítási (ERP) rendszerek legnagyobb magyar szállítója, és idénre is további bővüléssel kalkulál. A cég összesen két évnyi késlekedést követően idén nyáron végre megújítja Infosys ERP megoldását, miután beérett az alatta meghúzódó szoftvertechnológiai platform. A külföldi terjeszkedés bár a vártnál lassabban halad, a cég szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a szomszédos országokban, ahogyan a Távol-Keleten is.

[HWSW] A gazdasági válság ellenére jelentősen növelte árbevételét a Megatrend, a vállalatirányítási (ERP) rendszerek legnagyobb magyar szállítója, és idénre is további bővüléssel kalkulál. A cég összesen két évnyi késlekedést követően idén nyáron végre megújítja Infosys ERP megoldását, miután beérett az alatta meghúzódó szoftvertechnológiai platform. A külföldi terjeszkedés bár a vártnál lassabban halad, a cég szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a szomszédos országokban, ahogyan a Távol-Keleten is.

A saját fejlesztés a növekedés kulcsa

Tavaly 29 százalékkal 1,62 milliárd forintra növelte árbevételét a Megatrend, miközben nyeresége több mint háromszorosára, 144 millió forintra ugrott. A cég idén 20 százalékos létszámbővítést tervez, hogy készen álljon a gazdasági fellendülésre, és az árbevétel további 12-13 százalékos növelésével kalkulál, miközben szinten tartja nyereségességét. A saját fejlesztésű termékekhez köthető bevétel a teljes forgalom 82 százalékát tette ki, ami K. Szabó Imre elnök-vezérigazgató szerint egy egészséges arány, egyben jól mutatja a Megatrend versenyképességét.

"Én úgy gondolom, hogy a mai recesszióban hamarosan meglátjuk, mely magyar vállalatok élik túl azt -- kezdte mondandóját K. Szabó. "Amelyek saját termékekbe, szolgáltatásokba invesztáltak, és felkészült stábot képeztek ki, azoknak sokkal nagyobb az esélyük ebben az időszakban, mint azoknak, amelyek mások termékeinek forgalmazására szakosodtak. Ez persze csak az én elképzelésem, de az elmúlt két évtized számunkra ezt bizonyítja. Hiszen itt vagyunk, a multinacionális cégek mellett, melyek egy évben többet költenek csak marketingre, mint a mi teljes árbevételünk" -- tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató szerint olyan termékeket és szolgáltatásokat tudnak kínálni az ügyfeleknek, melyekkel a saját iparágukban versenyre kelhetnek akár a multinacionális cégekkel. "Ennek feltétele, hogy évente több száz millió forintot fordítsunk kutatás-fejlesztésre" -- fogalmazott. A Megatrend elve, hogy akkor is erősen költ K+F tevékenységre, mikor az aktuális üzleti teljesítmény romlik. Ezt a szoftverkövetésből és a meglévő ügyfélbázisnak nyújtott szolgáltatásokból finanszírozza, árulta el K. Szabó.

A Megatrend, mely 1986 óta van jelen a piacon, elsősorban a hazai élelmiszeriparban, de jelenléttel bír a vegyiparban, gyógyszer- és gépiparban is, több mint 200 ügyfelének összesített árbevétele meghaladja a 2 ezer milliárd forintot. A cég jelen van Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában is, valamint ügyfelei révén igyekszik megjelenni Vietnámban is, mely jó piaca lehet a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari megoldásoknak, így a Megatrend termékeinek is.

A szűk értelemben vett ERP-n kívül a Megatrend üzleti intelligenciát, ügyfélkapcsolati, döntéstámogatási, dokumentum és munkafolyamat rendszereket is kínál, melyeket iparágspecifikus és akár teljesen egyedi modulokkal is ki tud egészíteni. "Mi 6-9 hónap alatt keresztülnyomunk egy projektet" -- szögezte le K. Szabó. A vezető szerint továbbra is hatalmas lemaradásban van a közszféra, melynek nagy része ellenáll a változásoknak, mivel az egyes állami tulajdonú cégeket, hivatalokat vezető "kiskirályok" el akarják kerülni a mérhetőséget és az összehasonlíthatóságot, véli.

Infosys v4, ezúttal tényleg

Idén végre megújul az Infosys vállalatirányítási csomag, és megkapja végre a v4-es verziót. Az új kiadás lényegében 2 évet késik, amit az amerikai Unify által szállított fejlesztői és futtatási környezet nem megfelelő állapota magyaráz. Ezt használja ugyanis az Infosys, és a negyedik generációs kiadáshoz a környezet új változatára volt szükség, mellyel azonban rengeteg probléma adódott, és eddig nem lehetett üzletileg kritikus rendszereket rábízni, hangzott el a sajtótájékoztatón. A portolás más platformokra, mint a Java vagy a .NET, túlságosan költségesnek bizonyult volna, az új technológiai platformra való áttérés azonban szerepel a középtávú fejlesztési tervekben, és több százmillió forintot fog felemészteni.

Az eredetileg 2007 közepére, majd végére tervezett Infosys v4 újdonságai korszerűbb felületet és fejlettebb funkcionalitást hoznak majd. A legfőbb fejlesztésekhez tartozik a teljes dinamikus ablakkapcsolat, vagyis a különféle modulokhoz tartozó ablakok között rugalmas eljárást biztosít majd a v4, és az adatokat is képes áttölteni a másik ablakból. Fejlődött még a riportkészítés, és az egypontos bejelentkezés is Windowson keresztül. Ezenkívül esztétikailag is megújul a szoftver, mely elődjeinél sokkal modernebb külsőt kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról