Szerző: Bizó Dániel

2009. március 12. 12:49

A Hynix elismerte, hogy Rambus-technológiát tartalmaznak az SDR- és DDR-memóriák

A Rambus a héten közölte, megállapodást ért el a Hynixszal az SDR és DDR SDRAM technológia licencelésével kapcsolatban, amivel a koreai gyártó lényegében elismeri a Rambus szabadalmi jogait. A múltban elmulasztott és megtérítendő jogdíjak és késedelmi kamatok pontos összegében a jogerős bírósági ítélet mondja ki a végső szót, de az vélhetően több százmillió dollárra rúg majd. A Hynix természetesen vitatja az összeget, és fellebbez. A Rambus eközben a Samsunggal és a Micronnal is hadban áll.

[HWSW] A Rambus a héten közölte, megállapodást ért el a Hynixszal az SDR és DDR SDRAM technológia licencelésével kapcsolatban, amivel a koreai gyártó lényegében elismeri a Rambus szabadalmi jogait. A múltban elmulasztott és megtérítendő jogdíjak és késedelmi kamatok pontos összegében a jogerős bírósági ítélet mondja ki a végső szót, de az vélhetően több százmillió dollárra rúg majd. A Hynix természetesen vitatja az összeget, és fellebbez. A Rambus eközben a Samsunggal és a Micronnal is hadban áll.

Jogdíjak

A Hynix beleegyezett, hogy 1 százalékos jogdíjat fizessen az SDR, és 4,25 százalékot a DDR SDRAM memóriatermékből befolyó nettó árbevétel után -- utóbbi alá a DDR2, DDR3, GDDR/2/3 is beletartozik. A megállapodás a 2009 január 31-től 2010 április 18-áig terjedő időszakra vonatkozik, és kizárólag az Egyesült Államokat fedi le. A Rambus ezenkívül összesen 349 millió dolláros kártérítésre és 48 millió dollárnyi elmaradt kamatra tart igényt, amit egy kaliforniai bíróság jóvá is hagyott, mivel megerősítettnek látja azt, hogy a Hynix megsértette a Rambus számos szabadalmát. A világ második legnagyobb DRAM-gyártója fellebbez a kártérítési összeggel kapcsolatban, mely nagyban veszélyezteti likviditását.

A Hynixszal történő megegyezés és a bírósági ítélet azt sejteti, a Rambus a sikerre való eséllyel terjesztheti ki követeléseinek érvényesítését más országokra, és más vállalatokra egyaránt. A Rambus szabadalmi perben áll többek közt a Samsung Electronicsszal és a Micronnal is, ezek a keresetek azonban láthatóan gyengébb lábakon állnak, így a Hynix-ítélet igencsak kapóra jön a cégnek. A további ítéletek kifutása azonban további éveket vehet igénybe az érintett technológiák komplexitásából fakadóan. A Rambus a 2000-ben, tehát kilenc éve fogta perbe a Hynixot, mire eredményt ért el.

A kártérítések és jogdíjak hatalmas bevételi lehetőség a Rambus számára, melynek teljes tavalyi forgalma 143 millió dollárt tett ki. A mélyponton lévő DRAM-piac nagysága tavaly 25 milliárd dollárt tett ki, míg erős években 30 milliárd feletti, vagyis a Rambusnak évi százmillió dolláros nagyságrendű jogdíjbevételre van lehetősége. A legnagyobb volumenű termék, mely Rambus technológiát használ, a Sony PlayStation 3, melyben XDR-memória és Rambus FlexIO összeköttetés dolgozik a magas sávszélességek elérése érdekében.

Ősi ellentétek

A Rambus neve sokak számára egyet jelent egy bukott és drága memóriatechnológiával, valamint egy szabadalmi terroristaszervezettel, mely jogi fenyegetettség alatt tartja a piacot. A cégről az ezredfordulón kialakult kép azonban ha nem is teljesen téves, de mindenképpen egyoldalú és csak a történet egy részét festi le. A jelek szerint a Rambus viselkedése a JEDEC-nél bár morálisan talán támadható, jogi értelemben igaza van, és az elmúlt évtizedben hatalmas összegekkel károsították meg a gyártók.

A memória- és interfésztechnológiákat fejlesztő és licencelő Rambus és DRAM-ipar harca immár több mint másfél évtizedes történet. Az 1990-ben alakult Rambus 1995-ig részt vett több a memóriatechnológiákat szabványosító JEDEC munkájában, ahol megromlott a viszonya a gyártókkal. Az ügyhöz közel álló iparági vélemények szerint hatalmas csatározások folytak a háttérben, melyben a Rambus igyekezett jogdíjas szabadalmakat beépíteni a szabványokba, miközben a gyártók szorgosan lopták a cég szellemi tulajdonát, és mindenképpen el akarták kerülni a jogdíj fizetését.

[+] Egy terabájt átvitel másodpercenként: közeleg a Rambus új memóriája

A Rambus bár 1996-ban megegyezett az Intellel, hogy jövőbeni chipsetjei RDRAM-ot támogatnak majd legalább 2002-ig, a memóriagyártók azonban összehangolt akcióval mesterségesen magasan tartották annak árát, miközben átmenetileg lenyomták a DDR-memóriáét. Ennek hatására 2000 nyarán, egy évvel az első RDRAM-os gépek megjelenését követően, a PC-gyártók elkezdték a DDR-es konfigurációk javára billenteni kínálatukat, ezzel pedig megkezdődött az RDRAM kiszorulása, mígnem 2002-re teljesen eltűnt a PC- és szerverpiacról -- erre az időszakra esik egyébként az a memóriapiaci árkartell, melyért az amerikai igazságügy mintegy 700 millió dollárnyi büntetést és több évnyi börtönt osztott ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról