:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 11. 10:26

A Google-nek is megakadt a torkán a válság

Múlt héten, mikor Eric Schmidt elég irtózatosnak nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy maga a Google sem immúnis az eseményekre, az elemzők azt gondolták, hogy ezek nem csupán üres szavak, s a nyílt őszinteség mögött bizonyára tartalom is van. Igazuk lett, bár arra kevesen mertek volna fogadni, hogy ez már jelenidő és magára a Google-re is ugyanúgy vonatkozik a fenyegetés, mint a lehetséges akvizíciós célpontként felmerült IT-startup cégekre.

[HWSW] Múlt héten, mikor Eric Schmidt "elég irtózatosnak" nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy maga a Google sem immúnis az eseményekre, az elemzők azt gondolták, hogy ezek nem csupán üres szavak, s a nyílt őszinteség mögött bizonyára tartalom is van. Igazuk lett, bár arra kevesen mertek volna fogadni, hogy ez már jelenidő és magára a Google-re is ugyanúgy vonatkozik a fenyegetés, mint a lehetséges akvizíciós célpontként felmerült IT-startup cégekre.

A múltheti beszéd pillanatában Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója már kétségtelenül ismerte azokat az adatokat, melyeket most szellőztetett meg egy lap, s melyekből kiderül, hogy a Google olyannyira nem immúnis a globális gazdasági visszaesésre, hogy az elmúlt negyedévben, de legfőképp az elmúlt hónapban jelentősen visszaestek a keresőhirdetésekből származó bevételeik.


Borúlátóan

A Silicon Business Insider egyik újságírója egy megbízható belső Google-forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az elmúlt hónapban a Google bevételnövekedése drámaian lelassult. 2008 negyedik negyedévében a bevételnövekedés még 25 százalékos volt a Google-nél, míg 2009 első három hónapjában csupán 10 százalék várható, és az első félév végére ennél is komolyabb lassulással számolnak. Wall Street-i becslések szerint pedig a Google év végére kalkulált eredményei még így is túlzottan optimisták, előfordulhat, hogy a cég teljes szélcsendbe kerül egy időre.

[+] Eric Schmidt: A helyzet igen rémisztő

Az elmúlt hétre bizonyára nem emlékeznek majd jó szívvel vissza a Google-nél, hiszen szinte naponta követték egymást a drámai hírek a céggel kapcsolatban. Eric Schmidt ominózus beszéde a válsággal kapcsolatban, mely szerinte még legalább 2010 végéig rosszabbodó tendenciát mutat majd, csak a kezdet volt a keresőóriás "fekete hetében".

A részvényeseket is megrémisztette a beszéd, illetve a keresési bevételekkel kapcsolatos hírek, aminek eredményeképp hétfőn a NASDAQ-on jegyzett papír közel 6 százalékot esett, és 290 dolláron zárt. Ennél alacsonyabb árfolyamra mindössze idén január végén, illetve tavaly novemberben volt példa 2006 óta, amikor is a dráguló papír ára először átlépte a 300 dolláros értéket, és közben megjárta a 700 dollárt is.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a két héttel ezelőtti globális Gmail-leállás után két újabb fiaskót voltak kénytelenek lenyelni. A Gmail ugyanis ismét elszenvedett egy kisebb megingást, igaz most csupán felhasználók kis részét érintette ez, másrészt pedig a Google Docsban tárolt dokumentumok 0,05 százaléka véletlenül elérhetővé vált a jogosan hozzáférőkön túl mások számára is. Ez utóbbi különösen óriási presztízs- és bizalmi veszteség, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy egy cloudban tárolt dokumentumok nincsenek maximális biztonságban, ami eltántoríthatja az egyéni, de főként szervezeti felhasználókat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.