Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 10. 14:08

Mindent kibír a Dell új noteszgépe

Bemutatta új strapabíró laptopját a Dell, a Latitude E6400 XFR-rel a Panasonic méltán híres Toughbookjainak kíván konkurenciát állítani. A világpiacon évente 1,2-1,25 millió ilyen katonai notebook talál gazdára, és a forgalmuk folyamatosan nő. A Panasonic a kategória megkérdőjelezhetetlen éllovasa, a piaci részesedése megközelíti a 65 százalékot.

[HWSW] Bemutatta új strapabíró laptopját a Dell, a Latitude E6400 XFR-rel a Panasonic méltán híres Toughbookjainak kíván konkurenciát állítani. A világpiacon évente 1,2-1,25 millió ilyen "katonai" notebook talál gazdára, és a forgalmuk folyamatosan nő. A Panasonic a kategória megkérdőjelezhetetlen éllovasa, a piaci részesedése megközelíti a 65 százalékot.

A Latitude E6400 XFR gép háza a korábbi változatok magnéziumötvözete helyett katonai testpáncélok készítéséhez is használt csúcstechnológiájú polimerből készült, amelynek köszönhetően a gép fél kilogrammal könnyebb az elődnél, ráadásul strapabíróbb is. A vállalat azt állítja, az E6400 XFR bekapcsolva akár 90 centiméter magasból is leejthető, de kikapcsolva 1,2 méteres zuhanást is sértetlenül "túlél". A borításhoz használt anyagot a Dell megrendelésére fejlesztette ki egy külső beszállító, a pontos összetétel üzleti titok.

A kültéri használhatóság érdekében a 14,1 hüvelykes kijelző a szokásosnál nagyobb fényerejű és tükröződéscsökkentő bevonattal is ellátták. Az E6400 XFR érintőképernyős változatban is rendelhető, a kijelzőt úgy alakították ki, hogy akár kesztyűben is lehessen használni, illetve a piszkos, olajos, zsíros kéz se tegyen kárt benne. A megjelenítőt olyan erős borítás védi, amelyről még a 90 centiméter magasból leejtett, 2,5 centiméter átmérőjű acélgolyók is nyom nélkül pattannak le. A masina egyébként is porálló, nedvességálló, de a hideget és a meleget is sokkal jobban bírja a hétköznapi használatra tervezett otthoni vagy üzleti laptopoknál.

A gép hardvere 2,66 GHz-es Core 2 Duo processzorra épül, a megjelenítésért NVIDIA Quadro NVS 160M grafikus chip felel. A memória akár 8 gigabájtig bővíthető, és a gyártó állítása szerint az akkus üzemidő elérheti a 13 órát is. Hogy a gépben tárolt adatok biztonságban legyenek és például katonai használat esetén egy ellenséges rajtaütés vagy egyéb esemény esetén se jussanak illetéktelen kezekbe, az SSD-t úgy alakították ki, hogy 5 másodperc alatt eltávolítható legyen a noteszgépből. Természetesen az ujjlenyomat-olvasó és a GPS-vevő az alapfelszereltség részei.

Ezeket a "harctéri" laptopokat a rendfenntartó szervezetek mellett elsősorban olyan iparágak szereplői vásárolják, ahol hétzkönapi feladat a terepen végzett munka vagy karbantartás. Ezek közé tartoznak az olajcégek, energiaszolgáltatók, vagy akár a mobilszolgálatók, ahol a mérnököknek a terepen kell dolgozniuk például a bázisállomások telepítésekor, karbantartásakor. A Latitude E6400 XFR mától vásárolható meg az Egyesült Államokban, alapára 4299 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról