:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 10. 12:02

Grafikus chipekkel kísérletező cégekbe fektet az NVIDIA

Jelentős összegekkel támogatja a grafikus processzorok képességeit kihasználó alkalmazások fejlesztőit az NVIDIA. A vállalat GPU Ventures tőkebefektetési programja keretében azokat a garázscégeket, startupokat karolja fel, amelyek újszerű területen hasznosítanák a grafikus chipeket.

[HWSW] Jelentős összegekkel támogatja a grafikus processzorok képességeit kihasználó alkalmazások fejlesztőit az NVIDIA. A vállalat GPU Ventures tőkebefektetési programja keretében azokat a garázscégeket, startupokat karolja fel, amelyek újszerű területen hasznosítanák a grafikus chipeket.

Jeff Herbst, az NVIDIA üzletfejleszési vezetője az eWeeknek adott interjúban elmonda, a cég már korábban is befektetett a grafikus gyorsítók felhasználásával foglalkozó cégekbe, most azonban hivatalosan is elindítják a GPU Ventures programot, amelynek keretében legalább 500 ezer, legfeljebb 5 millió dollárt invesztálnak egy-egy induló vállalkozásba. A startupok jelen gazdasági helyzetben is szomjazzák a tőkét, azonban a recesszió miatt elapadó források miatt sokkal nehezebben juthatnak hozzá. "Ezek a cégeknek sokkal nagyobb szüksége van a segítségünkre mint bármikor" -- mondta Herbst. "A vállalatok annyira karcsún próbálnak működni amennyire csak lehet, szerintünk piaci megjelenéssel és támogatással sokat segíthetünk nekik."

Az NVIDIA célja világos: a lehető legnagyobb piacot teremteni a grafikus chipjeinek azáltal, hogy a felhasználási területek kiterjesztésével az olyan hagyományos piacokon túlra mint a videojátékok vagy a 3D modellezés. Hosszú távon a vállalat azt akarja elérni, hogy a grafikus chipek ugyanolyan nélkülözhetetlen részei legyenek a számítógépeknek mint a processzorok, ehhez viszont szükség van arra, hogy ne csak játékok vagy 3D-tervező alkalmazások futtatására legyenek alkalmasak, hanem többféle feladatra is. "Ez [a GPU Ventures] valójában a GPU körüli piac felépítéséről szól" -- magyarázza Herbst.

[+] Saját x86-processzor felé kacsingat az NVIDIA

A grafikus chipjeiről ismertté vált kaliforniai cég évente három-öt startupot karolna fel a GPU Ventures keretében, emellett együttműködik más kockázati tőkebefektetőkkel annak érdekében, hogy azok is támogassák ezeket a feltörekvő cégeket. A befektetésnek nem feltétele, hogy a szóban forgó startup megoldását az NVIDIA GeForce/Tesla chipjei köré képzelje el, azon cégek iránt is érdeklődik az NVIDIA, amelyek az AMD/ATI megoldásával kísérleteznek.

Az NVIDIA korábbi, említésre méltó sikeres befektetései közé tartozik a Keyhole Corporation, amelynek Earth Viewer nevű szoftveréből végül létrejött a Google Earth. Egy másik, részben NVIDIA-tőkéből befutott cég a Mental Images, amely a Mental Ray sugárkövetéses rendererrel robbant be a köztudatba. A Mental Imagest végül maga az NVIDIA vásárolta fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.