:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 10. 10:06

Palmisano: megerősödve kerül ki a válságból az IBM

Sam Palmisano, a világ második legnagyobb informatikai vállalatának vezére a részvényeseknek tegnap írt levelében kijelentette: az IBM nem csak egyszerűen túl fogja élni a recessziót, hanem megerősödve kerül ki belőle és támadásba lendül.

[HWSW] Sam Palmisano, a világ második legnagyobb informatikai vállalatának vezére a részvényeseknek tegnap írt levelében kijelentette: az IBM nem csak egyszerűen túl fogja élni a recessziót, hanem megerősödve kerül ki belőle és "támadásba lendül".

Globális jelenlét

"Az IBM ma egész más cég mint pár évvel ezelőtt volt" -- írja Palmisano. "Ennek eredményeképp erősen ért minket ez a turbulens időszak és még erősebbek leszünk amikor véget ér." A Nagy Kék egyedülálló globális jelenléttel bír, forgalmának kétharmada az Egyesült Államokon kívülről származik, bevételéből jelentős részt hasítanak ki az olyan növekedő piacok mint Brazília, Oroszország, India és Kína, azaz az ún. BRIC-országok.

Globális jelenlétén felül az IBM előnye még, hogy lényegében mindenfajta informatikai problémára tud megoldást nyújtani, szerverek, tárolók, szoftverek és szolgáltatások egyaránt szerepelnek a kínálatában. "Vannak cégek, akik az ügyfél problémáját még meg sem hallgatták, de már tudják a választ" -- mondta a HWSW-nek egy tavaly őszi IBM-rendezvényen Andy Monshaw, az IBM adattárolási termékekért felelős részlegének vezetője. "Az EMC válasza a diszkes tárolórendszer, a CA viszont azt mondja: vegyél szoftvert. A mi kínálatunkban szerverek, diszkes és szalagos tárolók, szoftverek és kapcsolódó szolgáltatások egyaránt szerepelnek. Mi minden problémára a legjobb megoldást nyújtjuk."

[+] Sok a zsír és kevés az izom az informatikán, véli az IBM

A hardvergyártóból szolgáltatóvá alakult IBM élén Palmisano olyan jövőképet vázol fel, amelynek egyik fő pillére a cloud computing, amelynek a cég egyik legnagyobb zászlóvivője -- nem véletlenül. A cloud computing ugyanis lényegében szolgáltatássá alakítja az alkalmazásokat, az IBM pedig legnagyobb IT-szolgáltatóként szíves-örömest vállalja azok működtetését saját adatközpontjaiban. Noha független elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ez a megközelítés nem feltétlen olcsóbb az alkalmazások házon belüli üzemeltetésénél, egy friss felmérés szerint a vállalatok elsősorban a költségek potenciális csökkentése miatt érdeklődnek a modell iránt.

Masszív pénzügyi mutatók

A negyedik negyedévben az IBM 27 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 2007 negyedik negyedévéhez képest ugyan 6 százalékos visszaesést jelent, azonban ez elsősorban a dollár árfolyamváltozásának köszönhető, az árfolyamhatás kiszűrésével a forgalomcsökkenés mindössze 1 százalék volt. A folytatólagos tevékenységből származó profit 12 százalékkal 4,4 milliárd dollárra emelkedett a költségek csökkentése miatt. A legjobban a szolgáltatási és a szoftverrészleg teljesített, amelyek nyeresége a legnagyobb.

Február közepén, amikor a recesszió már teljes erővel tombolt, az IBM meglepetésre nem módosította az idei pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, a cég továbbra is kitart a részvényenként 9,20 dolláros profit mellett, ami magasabb az elemzői várakozásoknál. A Nagy Kék azt is közölte, az első negyedévben a tavalyinál több szolgáltatási szerződés megkötésére számít, a hosszú távú megállapodások értéke pedig kétszámjegyű százalékos növekedést mutat majd. A krízis közepette számos cég szervezi ki informatikával kapcsolatos tevékenyégeit a hatékonyság növelése érdekében, amelynek nyertese legnagyobb IT-szolgáltatóként egyértelműen az IBM lehet.

A Nagy Kék stabil helyzetét mi sem mutatja jobban, hogy 2009 kezdete óta a cég részvényárfolyama mindössze 0,8 százalékkal csökkent a New York-i tőzsdén, miközben a versenytársak valóságos mélyrepülésbe kezdtek, a HP-papírok 29 százalékkal, a Dell-részvények 21 százalékkal érnek kevesebbet mint január 1-én, de a Microsoft és az Oracle is 20 százaléknál nagyobb csökkenést szenvedett el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról