:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 11. 09:44

Hamar lehagyja az Android az iPhone-t

Az egyesült királyságbeli Informa Telecoms & Media napokban megjelent elemzése szerint az iPhone csillaga leáldozóban lehet, köszönhetően az Android platformnak, ami rugalmassága révén 2012-re könnyedén legyőzi majd az Apple platformját. Egyes optimista vélemények szerint pedig még három év sem kell feltétlenül a hatalomátvételhez az innovatív okostelefon-interfészek területén.

[HWSW] Az egyesült királyságbeli Informa Telecoms & Media napokban megjelent elemzése szerint az iPhone csillaga leáldozóban lehet, köszönhetően az Android platformnak, ami rugalmassága révén 2012-re könnyedén legyőzi majd az Apple platformját. Egyes optimista vélemények szerint pedig még három év sem kell feltétlenül a hatalomátvételhez az innovatív okostelefon-interfészek területén.

Maga mögött hagyhatja az Android az iPhone-t

Az Apple több mint 12 millió iPhone-t adott el eddig világszerte, s a becslések szerint az idei első negyedévben is további 4 millió darab talál gazdára. Az egyetlen forgalomban lévő androidos telefonnal, a T-Mobile G1-gyel kapcsolatban sem a gyártó HTC, sem a T-Mobile nem ad értékesítésiadatokat, de a becslések szerint az egymilliót már elhagyta a számláló. A brit T-Mobile jelentése szerint minden ötödik eladott előfizetés mellé a felhasználók a G1-et választották az elmúlt negyedévben.

A darabszámokat nézve az Apple és a Google versenyében egyelőre nincs is miről beszélni, de ha azt nézzük, hogy az Android még szinte csecsemőkorban van, az Apple pedig egy jól előkészített piacra hozta be a termékét, ráadásul majdnem egy évvel korábban, akkor érdekes lehet az összevetés.

A nyitottság a jövő kulcsa

Az iPhone és az Android között alapvető különbség, hogy míg az Apple zártan, mereven kezeli platformját, addig az Android nyílt forráskódú, ami a fejlesztés ütemén túl a használhatóságban, kompatibilitásban is előnyt jelenthet, amennyiben sikerül megfelelő számú fejlesztőt elcsábítani. Ez lehet az, ami az Android gyors felfutását hozhatja, persze csak akkor, ha valóban több gyártó is kínál majd készülékeket a Google operációs rendszerével.

A helycserét 2012-re datáló jelentés készítője is ez utóbbi okot jelöli meg legfontosabbként, hozzátéve, hogy nem véletlenül tolja el a Nokia is a Symbian fejlesztését a nyitottabb irányba. Ugyan a tavaly eladott okostelefonok 49,8 százaléka Symbiannal érkezett, azaz körülbelül 80 millió darab készülékben dolgozott ez az operációs rendszer, de ezek nagyrészénél az érintőképernyő és az új generációs kezelőfelületek még nem képezik részét a csomagnak.

Hiába a már meglévő tízezernyi telepíthető program, a Symbian részesedése az okostelefon-piacon 12 százalékot esett egy év alatt. 2007 harmadik negyedévében még 20 millió darabbal 63 százalékos részesedést ért el, egy évvel később pedig már csupán 49,8-at, ami nem csak a konkurensek megjelenésének számlájára írható, hiszen az eladott darabszám is 2 millióval csökkent -- derül ki a Gartner tavalyi jelentéseiből.

162 millió okostelefon fogyott egy év alatt

Az Informa Telecoms & Media jelentése szerint 2008-ban közel 162 milló okostelefont adtak el világszerte, így első alkalommal fogyott több okostelefon mint notebook. Az elemzés 2009-re 35,3 százalékos növekedést jósol a gazdasági visszaesés ellenére is, azaz már idén az eladott mobilok 13,5 százaléka lesz okostelefon, 2013-ra pedig a várható penetráció 38 százalék lehet. Az Informa számai ugyan hízelgőek az okostelefonra nézve, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy más nagy elemzők, mint a Gartner, óvatosabb növekedést várnak ezen a területen.

A Google platforrmjára több gyártó is leadta a voksát, többek között a Samsung, LG, Sony Ericsson illetve a Motorola is, ezért az Android diadalmenetére vonatkozó számítások igazak lehetnek, ami nem csak az iPhone-nak, de a Symbiannak és a Windows Mobile-nak is rossz hír lehet. Az elemzők szerint a Blackberry viszont biztonságban érezheti magát, lévén az Android viszonylag kevés vállalati funkciót képes egyelőre ellátni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.