Szerző: Koi Tamás

2009. március 9. 12:48

Kiiktatható Internet Explorer a Windows 7-ben

A Windows 7 kiadásra jelölt változatának megjelenésével okafogyottá válhat az Európai Unió versenyügyi bizottságának eljárása, melyben azzal vádolja a redmondi szoftvercéget, hogy az Internet Explorer Windowsba építése révén jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon. Az új Windowsból ugyanis az Internet Explorert és számos más, a korábbi változatokba szervesen integrált programkomponenst is el lehet majd távolítani, de nem ez lesz a végleges verzió egyetlen újdonsága a bétaváltozathoz képest.

[HWSW] A Windows 7 kiadásra jelölt változatának megjelenésével okafogyottá válhat az Európai Unió versenyügyi bizottságának eljárása, melyben azzal vádolja a redmondi szoftvercéget, hogy az Internet Explorer Windowsba építése révén jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon. Az új Windowsból ugyanis az Internet Explorert és számos más, a korábbi változatokba szervesen integrált programkomponenst is el lehet majd távolítani, de nem ez lesz a végleges verzió egyetlen újdonsága a bétaváltozathoz képest.

Az Internet Explorer 8-as változata ettől függetlenül továbbra is az operációs rendszer szerves része marad, a felhasználóknak azonban a Windows 7 kiadásra jelölt változatától lehetőségük adódik majd arra, hogy a böngészőt a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolására szolgáló menüjében deaktiválják. A program ezt követően nem jelenik meg a start menüben, illetve a működéséhez szükséges állományok egy része nem töltődik be az operációs rendszer indulásakor.


Nem eltávolítás, kikapcsolás

A webböngésző mellett a Windows 7-ben a kikapcsolható szolgáltatások listájára kerül a Windows Media Player, a Windows Media Center, a Windows DVD Maker, a Windows Search, a kézírást felismerő szolgáltatás, a Windows Gadget Platform, a Fax és Scan szolgáltatás valamint az XPS-néző alkalmazás. A programokat továbbra sem lehet majd nyomtalanul eltávolítani, az állományok ugyanis nem törlődnek a merevlemezről, a Microsoft álláspontja szerint azért, hogy a szolgáltatások a későbbiekben könnyebben, a telepítőkészlet használata nélkül is visszakapcsolhatók legyenek.

Változó UAC, felhasználói felület

A Windows 7 kiadásra jelölt (angolul Release Candidate, RC) változatában ennél több változást tapasztalhatnak majd a kísérletező kedvű felhasználók. A bétaváltozattal kapcsolatos temérdek visszajelzés alapján a fejlesztők egyebek mellett módosítják a Windows Vistánál debütált, komoly kritikával illetett User Account Control (UAC) működését. A Windows 7 RC változatában a UAC paneljének eléréséhez elevált jogosultságok kellenek majd, illetve a beállítások módosításakor a szoftver kérni fogja a felhasználó beleegyezését.

Ez valamelyest szigorítja a bétánál tapasztalt állapotot: a Windows 7 esetében a fejlesztők ugyanis eredetileg engedtek a Vistánál tapasztalt szigorból és alapértelmezésként úgy állították be a UAC-t, hogy az engedélykérés és figyelmeztetés nélkül lehetővé tegye a rendszerbeállítások módosítását. Tekintve azonban, hogy a User Account Control vezérlése is rendszerbeállításokon keresztül történik, a szolgáltatás a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül is könnyedén kikapcsolható volt.

Az áprilisra várt kiadásra jelölt változatban -- mely gyakorlatilag már a lezárt kódot tartalmazza -- több ponton módosul majd az operációs rendszer felhasználói felülete, így többek közt kis mértékben változik a Windows Intéző, a Vezérlőpult és a Windows Media Player külseje és használata. A Windows 7 RC emellett több hardvert támogat majd, mint a béta, valamint a programkörnyezet sebességén (indítás, programfuttatás, leállítás, hibernálás stb.) is javított a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról