Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 9. 16:44

A kedvezőtlen körülmények között tudott rekordévet zárni a GTS Central Europe

Fennállásának legjobb eredményét érte el a GTS Central Europe. A régió egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatójánál az árbevétel 10 százalékos növekedéssel elérte 436 millió eurót, az EBITDA pedig 77 millió euróra nőtt, amely 8 százalékkal haladja meg a 2007-es eredményt. A Magyar Telekom február végén 0,5 százalékos bevételcsökkenést mellett 10 százalékos EBITDA-növekedést, a cseh Telefónica 2,6 százalékos árbevételnövekedést, a lengyel TPSA 2,4 százalékos bevétel- és 44 százalékos EBITDA-csökkenést jelentett 2008-ra

[HWSW] Fennállásának legjobb eredményét érte el a GTS Central Europe. A régió egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatójánál az árbevétel 10 százalékos növekedéssel elérte 436 millió eurót, az EBITDA pedig 77 millió euróra nőtt, amely 8 százalékkal haladja meg a 2007-es eredményt. A Magyar Telekom február végén 0,5 százalékos bevételcsökkenést mellett 10 százalékos EBITDA-növekedést, a cseh Telefónica 2,6 százalékos árbevételnövekedést, a lengyel TPSA 2,4 százalékos bevétel- és 44 százalékos EBITDA-csökkenést jelentett 2008-ra

A GTS Central Europe-nál kiemelkedően, 19 százalékkal nőtt az adatszolgáltatásokból származó forgalom, ennek jelentős része nemzetközi ügyfelektől származott. "A romló makrogazdasági környezet ellenére a 2008-as évet kitűnő eredménnyel zártuk, ami biztos alapot jelent a GTS csoport továbbfejlesztéséhez" -- mondta Adam Sawicki, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója. "A csoport folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyez a cash-flow termelésre. A 2008-as év beruházások utáni operatív cash-flow-ja 28 millió euróra nőtt, amely 45 százalékos növekedés az előző évhez képest" -- tette hozzá Gerald Grace, a GTS Central Europe pénzügyi igazgatója.

A magyar leányvállalat is rekordévet zárt tavaly, bár a növekedés üteme a gazdasági körülmények kedvezőtlen alakulása miatt elmaradt a korábbiaktól. A GTS-Datanet így is 6 százalékkal növelte bevételét, amely így elérte a 61,4 millió eurót (15,47 milliárd forintot). Az EBITDA 8,5 millió euró (2,14 milliárd forint) lett, ez szinte változatlan a megelőző évvel összevetve. A vállalat 5,6 millió eurót fordított tavaly beruházásokra, ennek egyik jelentős tételét az optikai gerinchálózat 200 kilométeres bővítése jelentette.

A GTS-Datanet jelenleg az egyetlen olyan hazai alternatív távközlési szolgáltató, amely saját gerinchálózattal rendelkezik. A mára több mint 2200 km hosszú, 80x10 Gigabit/s maximális kapacitású optikai hálózat kiépítésére a cég az elmúlt tíz évben mintegy százmillió eurót fordított. "A 2008-as év mérföldkő volt a GTS csoport történetében, hiszen nagy lépést tett afelé, hogy regionális szolgáltatóvá váljon" -- mondta Pauer Pál, a GTS-Datanet ügyvezetője. "Meggyőződésem, hogy az átalakulás a GTS-Datanet számára is komoly versenyelőnyt jelent. Egy erős, teljes Közép-Európát lefedő távközlési csoport tagjaként cégünknek minden esélye adott a gazdasági válság biztonságos átvészeléséhez."

A GTS-Datanet anyavállalatát, a GTS Central Europe-ot tavaly májusban vásárolta fel a Columbia Capital, M/C Venture Partners illetve Innova Capital által vezetett magánbefektetői alapokból álló konzorcium. Az új tulajdonos feltett szándéka, hogy a GTS csoportot Közép-Európa vezető üzleti távközlési szolgáltatójává fejlessze. Az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a GTS-Datanet meghatározó szerepet tölt be a cégcsoport dél-európai terjeszkedésében, és a közép- és észak-európai hálózatok felé irányuló tranzitforgalom kezelésében.

Egy év eleji sajtóbeszélgetésen Pauer Pál elhintette annak lehetőségét, hogy a cég megszabadul lakossági üzletágától, mivel itt az éles árverseny lényegében nullára olvasztotta az elérhető hasznot. Ezért a GTS-Datanet egyre inkább az üzleti ügyfelekre koncentrál, idén a lakossági szolgáltatások területén nem is várhatók fejlesztések, az 1,8 milliárd forintos beruházási keret pedig elsősorban gerinchálózati és regionális fejlesztéseket fedez majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról