Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 6. 11:46

Lefejezték a UPC-t!

Kovács Nimród, a UPC közép-európai regionális elnöke március 31-i hatállyal nyugdíjba megy, Joe Zuravle, a UPC Magyarország amerikai vezérigazgatója pedig szintén március 31-i hatállyal felmond -- szól a hivatalos kommüniké. Ezzel párhuzamosan a UPC közép-európai regionális központja megszűnik, ezen túl az érintett országok Gene Musselman, a UPC Broadband elnökének, üzemeltetési vezetőjének felügyelete alá fognak tartozni.

[HWSW] Kovács Nimród, a UPC közép-európai regionális elnöke március 31-i hatállyal nyugdíjba megy, Joe Zuravle, a UPC Magyarország amerikai vezérigazgatója pedig szintén március 31-i hatállyal felmond -- szól a hivatalos kommüniké. Ezzel párhuzamosan a UPC közép-európai regionális központja megszűnik, ezen túl az érintett országok Gene Musselman, a UPC Broadband elnökének, üzemeltetési vezetőjének felügyelete alá fognak tartozni.

A Magyar Telekomot is megizzasztó White & Case ügyvédi iroda jogászai újabb magyarországi megbízatást kaptak, ezúttal a másik telekommunikációs nagyágyúnál, a UPC Magyarországnál vizsgálódnak -- írja a Figyelő. A vizsgálat célja a beruházásokkal és hálózatkarbantartásokkal kapcsolatos gyanús szerződések feltárása, a különbség csupán annyi, hogy a Telekommal ellentétben itt belső vizsgálatról van szó, melyet a holland székhelyű UPC amerikai tulajdonosa, a Liberty Global Inc. kezdeményezett. Szűcs László, a UPC Magyarország kommunikációs igazgatója a HWSW-nek elmondta, az átszervezés a UPC régiós üzemeltetési gyakorlatát érinti, s a hatékonyság javítása érdekében döntött úgy a nemzetközi vezetés, hogy újjászervezi az itteni menedzsmentet.

Újabb botrány a magyar telekommunikációs piacon

A belső vizsgálat egyelőre még nem tárt fel olyan visszaéléseket, melyről az amerikai tőzsdefelügyeletet értesíteni kellett volna, de a Figyelő (Brückner Gergely - Torontáli Zoltán: Gyanúba keveredett, Figyelő, 2009. március 5-11., 52-55. oldal) tudomása szerint a felsővezetés, közelebbről Kovács Nimród, a UPC közép-európai regionális elnöke, illetve Joe Zuravle, a magyarországi cég amerikai vezérigazgatója, illetve a pénzügyi és operatív vezetők kerültek a figyelem fókuszába. A hetilapban megjelent írás szerint a 2008 végén elkezdődött vizsgálat keretében már dokumentumarchívumokat mentettek le, notebookokat foglaltak le, sőt, az érintettek határidőnaplóit is lemásolták.

A Figyelő által megkérdezett telekommunikációs szakemberek szerint a vizsgálat akár a regionális piacon bekövetkezett változások miatt is indulhatott. A magyar UPC, illetve az innen irányított régiós cégek 2006-ig folyamatosan felülteljesítettek, ezért viszonylag szabad kezet kaptak. A román Digi megjelenésével viszont nehéz helyzetbe kerültek, ami a tulajdonos LGI jelentései szerint két év alatt közel 40 ezres előfizetőiszám-csökkenéssel is együtt járt. Romániában, ahol a Digi-UPC csata már két évvel korábban elkezdődött, a kudarcok miatt a teljes helyi UPC vezetést lecserélték.

Fejek hullottak

Ugyanez történhetett meg Magyarországon is. Lapunk információi szerint a napokban az itt székelő UPC Central Europe teljes vezetését lapátra tették, s a UPC Magyarország vezérkarában is hullottak fejek. Magát megnevezni nem kívánó informátorunk szerint tegnap egyesével behívatták a UPC Central Europe itteni vezetőinek jó részét, akik felmondólevéllel együtt távozhattak. A HWSW információi szerint az okokat egyrészt a Figyelőben is említett beruházással és hálózatkezeléssel kapcsolatos kétes szerződések szolgáltatták, de emellett a cég vezetői egyébként is nagyon hanyagul bántak a pénzzel, s informátorunk szerint "bármikor, bármit, bármennyiért megvettek".

Kispályásnak tekinthető hűtlen kezelés, hogy állítólag a UPC Central Europe egyik vezetője magát és családját is cég pénzén utaztatta a pekingi olimpiára. Mendemondák szerint a magas rangú tisztségviselők rendszeresen a repülőjáratok első osztályán utaztak, amelyet a UPC belső szabályzata kifejezetten tilt, de arról is szólnak pletykák, hogy cégen belül a borokat kötelező volt Kovács Nimród saját borászatából vásárolni. A korábbi évek sikerei miatt hosszú pórázra engedett kelet-európai UPC vezetőivel "elszaladhatott a ló", s az informátorunk szerint akár komolyabb szerződésekben is hajlamosak voltak olyan pénzügyi fegyelmet(lenséget) tanúsítani, mint a fent említett esetekben.

Itt is a White & Case vizsgálódik

A Figyelő szerint véletlen is lehet, hogy a UPC ugyanazt a jogi irodát kérte fel a belső vizsgálatra, mint amelyik a Magyar Telekomon belül is kutakodott három éven keresztül. Ott a macedóniai és montenegrói vállalatfelvásárlásokkal összefüggésben off-shore cégekkel kötött tanácsadói szerződések voltak problémásak, s előfordulhat, hogy a UPC-nél is hasonló ügy felgöngyölítése a feladat, bár az is magyarázat lehet a White & Case kiválasztására, hogy a Magyar Telekom révén alapos rálátást nyertek a magyar viszonyokra.

Hivatalos UPC közlemény: Újjászervezték a UPC közép-európai működését
A UPC Broadband a mai napon bejelentette a közép-európai üzemeltetés újjászervezését és korszerűsítését. 2009. március 31-i hatállyal megszűnik az a regionális menedzsment csoport, amely a UPC működését felügyelte Magyarországon, Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az érintett területek közvetlenül Gene Musselman, a UPC Broadband elnökének, üzemeltetési vezetőjének felügyelete alá fognak tartozni.

Gene Musselman ezen felül ideiglenesen a UPC Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét is betölti, ahol az egyre erősödő versenykörnyezetben, a teljesítmény és az ügyfélelégedettség növelése érdekében egy megújult csapat élén dolgozik majd.

Gene Musselman így nyilatkozott: „A modernizáció és a hálózati fejlesztések évei után közép-európai kábelrendszereink ma a világon a legfejlettebbek közé tartoznak. A növekvő verseny ellenére termékeink és szolgáltatásaink mind minőségben, mind értékben meg tudták tartani piacvezető pozíciójukat. Ezek az üzemeltetési struktúrában bekövetkező változások együtt járnak a növekedést elősegítő intézkedésekkel ebben a fontos régióban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról