Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 5. 17:56

A Google 15 milliárd dollárja nem jótékonyságra való

A válság egyik nyertese lehetne a Google, a webes óriás 15 milliárd dollár likvid tőkével rendelkezik, most akár sorban vehetné meg a start-up vállalkozásokat, de mégsem teszi. Eric Schmidt elnök-vezérigazgató szerint ne ácsingózzon senki a cég tartalékaira.

[HWSW] A válság egyik nyertese lehetne a Google, a webes óriás 15 milliárd dollár likvid tőkével rendelkezik, most akár sorban vehetné meg a start-up vállalkozásokat, de mégsem teszi. Eric Schmidt elnök-vezérigazgató szerint ne ácsingózzon senki a cég tartalékaira.

Sok pénze van, de nem költi

A válság nem kíméli az informatikát sem, a részvényárak padlón vannak, s a legtöbb vállalat szinte visít egy kis tőkéért. A Google-nek eközben 15 milliárd dollárja van a bankban, s több készpénzt termel mint a Time Warner vagy a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-mart. Azok a garázscégek azonban, akik azt remélik hogy a Google az alacsony árakat kihasználva felvásárolja őket, tévednek.

Habár könnyedén kezdhetne aratásba, de mégis nyugalomra inti a cégeket a Google-vezér, aki közölte, csak biztonsan megtérülő befektetésekbe megy bele a vállalat, amely egyelőre még az osztalékfizetésről sem döntött. A cég részvényei 2007 végén 700 dollár felett is jártak, most alig érnek többet 300 dollárnál. Korábban számos pletyka kapott szárnyra arról, hogy a Google a Twitter felvásárlására készül, Schmidt kommentjei azonban lehűtötték a kedélyeket.

Élő őszinteség

Eric Schmidt az amerikai CNBC televízió tegnap esti adásában kijózanító kijelentéseket tett. A szerkesztő nekiszegezte a kérdést, hogy vajon a Google erejét és lehetőségeit kihasználva "400 kilós gorillaként miért nem megy fel a táblára" és kezd akvizíciókba? "Nos, megnéztünk párat [akvicíziós célpontot], de nem vagyok biztos benne, hogy az árak már most mélyponton lennének" -- fogalmazott Schmidt. "A helyzet világszerte eléggé irtózatos. Ahogy korábban is elhangzott a beszélgetésben, még további szörnyű hírek várhatóak, szóval nincs értelme kimozdulni a perspektívánkból, egészen addig, amíg közelebb nem érünk a legmélyebb ponthoz."

Hogy legmélyebb pont alatt mit ért Schmidt, az a San Franciscóban zajló Morgan Stanley Technology Conference-en tartott beszédéből derül ki. A Google vezére ott azt ecsetelte, hogy az online világban "a következő néhány negyedév nagyon, nagyon kemény lesz, s 2010 előtt az iparág nem számíthat fordulatra" -- majd hozzátette, hogy "mi sem vagyunk immunisak".

Schmidt feltűnően határozott és tudatos beszédét egyes elemzők úgy értékelik, hogy valamilyen konkrét céllal történt, s ennek még lesz folytatása. "Az elmúlt 12 hónapban a gazdaság egy folyamatos lefelé tartó spirálban pörgött, de eddig azt láttuk, hogy a cégvezetők megpróbálják kozmetikázni az igazságot, s elzárkóztak még a lehetőségétől is annak, hogy egyenesen beszéljenek, amiért meg is bűnhődtek" -- mondta Charles King a Pund-IT elemzője, aki szerint különösen fontos, hogy a vezetők őszontén beszéljenek a gazdaság és a cégük helyzetéről.

2010-ig nem lesz jobb

A Google vezér beszédében még kitért arra, hogy úgy látja, hogy a cégek életében eljött az a pont, amikor komoly akarat van az újdonságok kipróbálására. Schmidt fontosnak tartja a cloudot, az online lét hatékonyságnövelő képességét, az információk rendszerezhetőségét, illetve azt, hogy az informatika személyessé, hétköznapivá vált. Lehet vele kalkulálni, ki lehet használni az erejét. Ennek ellenére a Google is kivár, óvatos és megfontolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról