Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 5. 12:59

A netbookokhoz külön készít Office-t a Microsoft

A netbookok igényeire szabott változat is készül az Office 14-ből -- mondta el a Morgan Stanley Technology Conference-en Stephen Elop, a Microsoft Business Division vezetője.

[HWSW] A netbookok igényeire szabott változat is készül az Office 14-ből -- mondta el a Morgan Stanley Technology Conference-en Stephen Elop, a Microsoft Business Division vezetője.

A történelmének legnagyobb visszaesését átélő PC-piacon az olcsó netbookok jelentik az egyetlen növekedő szegmenst. A Gartner előrejelzése szerint 2009-ben a PC-piac mintegy 12 százalékkal zsugorodik, eközben a netbookok forgalma a tavalyi duplájára emelkedik és 21 millió darabot tesz ki. A Microsoft már korábban felismerte a netbookok fontosságát, a cég számtalanszor hangsúlyozta, hogy őszre várható új asztali operációs rendszere, a Windows 7 zökkenőmentesen használható ezeket az apró, olcsó számítógépeken.

Windows 7-ből nem lesz kimondottan netbookokra szánt változat, a Microsoft a gyártókra bízza, melyik verziót telepítik a netbookokra, az Office esetében azonban már más a helyzet. "Vannak új módszerek arra, hogy a netbook-piacra szánt termékverziókból pénzt csináljunk. Ha valaki csak párszáz dollárt költ egy netbookra, vajon mennyiért akar rá irodai szoftvert venni?" -- tette fel a költői kérdést Stephen Elop, aki példaként említette az Office otthoni és iskolai verzióját, ami kedvező árának köszönhetően gyorsan népszerű lett és jelentős bevételt termelt a vállalat számára.

Steve Ballmer múlt heti, Wall Streeten tartott tájékoztatóján is utalt arra, a Microsoft számára fontos kérdés, hogy a netbook-specifikus szoftverváltozatokba milyen képességeket épít, illetve milyen áron adja majd őket, milyen különbségek lesznek az üzleti felhasználásra szánt, a teljes értékű fogyasztói, valamint a netbook-szoftverek között. A netbookokra szánt Office-kiadásról még semmit sem tudni, egyelőre rejtély, miben különbözik majd ez a változat a többitől.

Egyelőre nagyon keveset tudni magáról az Office 14-ről is, még a megjelenés ideje is bizonytalan, korábbi információk és pletykák alapján úgy sejthető, 2010 első felében érkezik csak. Az Office 14 legfontosabb új képességei alighanem az új SharePointtal és új SQL Serverrel együtt használhatók majd ki. Az Office-felhasználók közvetlenül, a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzletiintelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Fontos újdonság lesz, hogy a legnépszerűbb Office-alkalmazások (Word, Excel, PowerPoint) online szolgáltatásként is elérhetők lesznek a vevők számára. A "webes Office-szal", a Web Applicationsszel a felhasználók a böngészőjükön keresztül érhetik el az Office-dokumentumokat, és online szerkeszthetik őket. A szoftverek online változatai kísértetiesen hasonlít majd a PC-re telepített eredetikhez, hasonló lesz a menürendszerük is -- a cél az, hogy a felhasználók ugyanúgy tudják majd kezelni, mintha csak a saját gépükön levő alkalmazást indították volna el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról