:

Szerző: Koi Tamás

2009. március 4. 16:34

Minden számítógépre telepíthető a Xandros másodpercek alatt betöltődő operációs rendszere

Mindenki, pontosabban minden Windows-felhasználó számára elérhetővé kívánja tenni másodpercek alatt elinduló, kompakt Linux-disztribúcióját a Xandros, jelentette be a hét elején kezdődött DEMO 2009 konferencián az amerikai vállalat. A Presto egy elsősorban kommunikációs folyamatokat támogató operációs rendszer, így nem a Windows leváltására hivatott, célja inkább az, hogy a felhasználók a teljes munkakörnyezet hosszadalmas betöltődési idejét megspórolva elérjék a sűrűn szükséges szolgáltatásokat.

[HWSW] Mindenki, pontosabban minden Windows-felhasználó számára elérhetővé kívánja tenni másodpercek alatt elinduló, kompakt Linux-disztribúcióját a Xandros, jelentette be a hét elején kezdődött DEMO 2009 konferencián az amerikai vállalat. A Presto egy elsősorban kommunikációs folyamatokat támogató operációs rendszer, így nem a Windows leváltására hivatott, célja inkább az, hogy a felhasználók a teljes munkakörnyezet hosszadalmas betöltődési idejét megspórolva elérjék a sűrűn szükséges szolgáltatásokat.

Ilyen funkció például a böngészés, a csevegés vagy egyes irodai dokumentumok kezelése, melyhez az alap Presto csomag egyebek mellett a Firefoxot és a Skype azonnali üzenetküldő alkalmazást, továbbá ingyenes irodai programcsomagot kínál. A repertoárban ezen kívül egy médialejátszó is szerepel, mely a zenék mellett videók lejátszására is befogható. A rendszerkörnyezet a legtöbb hardverhez képes automatikusan konfigurálni magát, felismeri a legtöbb hálózati kártyát, WLAN-modult és HSDPA-modemet.

A Presto ötlete nem teljesen új keletű: a pillanatok alatt elinduló kompakt, Linux-alapú operációs rendszert lényegében a netbookok honosították meg. Az első ilyen géppel, az Eee PC-vel előrukkoló Asustek például éppen a Xandros egy speciális, a Prestóhoz nagy mértékben hasonlító disztribúcióját használta a kis gépeknél, de éppúgy szerepel a cég termékkínálatában olyan alaplap, mely integráltan tartalmaz ilyen, Splashtop-alapú operációs rendszert.

A Xandros kompakt Linux-disztribúciója Windows XP és Vista operációs rendszerek alól telepíthető, a programcsomag nagyjából 4 gigabájtnyi tárhelyet igényel magának. A telepítés után a számítógép tulajdonosa minden rendszerbetöltődés előtt választhat, hogy a Prestót, vagy a teljes funkciójú Windowst kívánja elindítani, illetve bármikor visszaállíthatja az eredeti állapotot a Windows programeltávolításra szolgáló menüjében.

A Presto a tervek szerint április 13-án készül el, a végfelhasználók ekkor érhetik el a rendszerkörnyezetet, melyért egyébként fizetni kell majd (20 dollárt). A csomag ingyenes bétaváltozata március 16-án jelenik meg, a bétaprogramra a Xandros erre a célra létrehozott weboldalán lehet jelentkezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.