Szerző: Koi Tamás

2009. március 4. 12:54

Közös erővel teszik komolytalanná a felek a hazai digitális átállást

Múlt héten eltűnt az Antenna Hungária által üzemeltetett, MinDig TV nevű digitális platformról a Magyar Televízió két közszolgálati csatornája, miután a műsorszóró és a köztelevízió által meghatározott kísérleti sugárzás időintervalluma lejárt. A nagy ígéretként indult földfelszíni digitális sugárzás (DVB-T) csatornaválasztéka így ismét a tavaly december eleji állapotokat idézi -- akkor mindössze négy program szerepelt a kínálatban, kettő ingyenes (Duna Televízió és Duna II Autonómia), kettő előfizetéses (HírTV, ATV) rendszerben.

[HWSW] Múlt héten eltűnt az Antenna Hungária által üzemeltetett, MinDig TV nevű digitális platformról a Magyar Televízió két közszolgálati csatornája, miután a műsorszóró és a köztelevízió által meghatározott kísérleti sugárzás időintervalluma lejárt. A nagy ígéretként indult földfelszíni digitális sugárzás (DVB-T) csatornaválasztéka így ismét a tavaly december eleji állapotokat idézi -- akkor mindössze négy program szerepelt a kínálatban, kettő ingyenes (Duna Televízió és Duna II Autonómia), kettő előfizetéses (HírTV, ATV) rendszerben.

Nincs több kísérlet

Az Antenna Hungária múlt hétvégi közleményében tudatta, hogy nem újította meg ideiglenes megállapodását a Magyar Televízióval, mely arról határozott, hogy a műsorterjesztési szerződés megkötéséig kísérleti jelleggel továbbítsák az m1 és m2 csatornákat. Az Antenna Hungária ezért február 28-án -- a kísérleti adás lezárultával -- levette a két közszolgálati csatornát a tavaly december eleje óta szolgáltató MinDig TV platformról.

Az AH és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tavaly szeptember 5-én, ünnepélyes keretek közt írta alá a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződést. Ebben az Antenna Hungária egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adását teszi elérhetővé ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással (DVB-T). A földfelszíni digitális műsorszórás szerződésben meghatározott indulási határideje 2008. december 31. volt, az Antenna Hungária azonban vállalata, hogy a szolgáltatást hamarabb, már december elsejével nyújtani kezdi.

Kötelezően jelen kell lenniük

Bár a műsorszóró és az MTV még ősszel, az üzemeltetői szerződés megkötése után megkezdte az egyeztető tárgyalásokat arról, hogy az m1 és m2 csatornákat milyen feltételek mellett lehet bevonni a platform kínálatába, máig nem került aláírás a műsortovábbítási szerződésre. A két csatorna esetében különösen kényes kérdésről van szó, hiszen a digitális átállásról szóló 2007. évi LXXIV. törvény szerint az összes közszolgálati televízió- és rádióprogramnak meg kell jelennie digitális platformon.


Országos DVB-T lefedettség: adás van, de nincs mit nézni

A műsorszóró az MTV engedélyével egyfajta kiskapus megoldásként tavaly karácsony előtt egy hónapig tartó kísérleti adásban kezdte továbbítani az m1 és m2 (HD) csatornákat, hogy a nézők a szerződés megkötéséig is hozzájussanak a tartalomhoz, ezzel együtt a hatóságnak is a kedvében járjon. Az NHH a HWSW értesülései szerint vizsgálja, hogy a két közszolgálati adó miért nem került fel időben a rendszerbe, illetve miért nem köttetett meg a mai napig a műsorterjesztési szerződés, azt azonban egyelőre nem tudták megmondani az illetékesek, hogy a január eleje óta tartó vizsgálat mikor és a felekre nézve pontosan milyen eredménnyel (esetleges elmarasztalások, pénzbüntetés stb.) záródhat.

A kísérleti adás határidejét később február 28-ig terjesztették ki a felek, újabb tesztidőszakról azonban nem egyeztek meg, habár az MTV a kísérleti sugárzás, a "próbaidő" lejárta után javasolta, hogy a két cég kössön egy átmeneti, néhány hónapra szóló szerződést, ami lehetővé teszi a folyamatos sugárzást, miközben az átmeneti időszak alatt a szerződéses feltételek véglegesíthetőek. Az Antenna Hungária megerősítette, hogy informális szinten felvetődött egy ilyen egyezség lehetősége, a cég azonban a hosszú távú megállapodásra fókuszál -- tudatta lapunkkal a vállalat szóvivője.

Rossz szabályozás, diktátumok

Míg az Antenna Hungária álláspontja szerint a tárgyalások gyakorlatilag lezártnak tekinthetők, az MTV-nél máig nem terjesztették a kuratórium elé a szóban forgó szerződést: a köztelevízió továbbra is hangsúlyozza, hogy közintézményként egy számára és az adófizetők számára is minden szempontból előnyös szerződést akar a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének jóváhagyásra beterjeszteni. Az MTV szerint a tárgyalások elhúzódásának elsődleges oka, hogy a digitális átállásról szóló törvény, valamint az Antenna Digitális Televíziós Műsorterjesztő Kft. és a Nemzeti Hírközlési Hatóság között kötött hatósági szerződés nagyon sok kérdést nem szabályozott. Ezekben a kérdésekben (pl.: futamidő, rugalmasság, minőségi paraméterek, rendelkezésre állási mutatók stb.) az MTV-nek, mint műsorszolgáltatónak és az AH-nak, mint műsorterjesztőnek kell/kellett megegyeznie, ami a vártnál több időt igényel.

A köztévét amúgy semmilyen határidő nem sürgeti: "Az MTV az előnytelen feltételek miatt nem tudta az elsőre kapott -- más televíziók által a sajtóban diktátumként jellemzett -- szerződéses ajánlatot automatikusan elfogadni, hiszen erre semmilyen jogszabály nem kötelezi az intézményt, mint ahogyan a szerződés megkötésének időpontját sem írja elő semmilyen jogszabály" -- áll az MTV hivatalos álláspontjában, melyet a HWSW megkeresésére küldött lapunknak.

Nem éri meg idő előtt váltani

Miközben digitális átállási folyamat zökkenőmentes lebonyolításában látszólag mindegyik fél (hatóság, műsorterjesztő és tartalomszolgáltató egyaránt) érdekelt, és a platform melletti elkötelezettségét hangoztatja, a MinDig TV szolgáltatás indulásával kapcsolatos huzavona azoknak a nézőknek is elveszi a kedvét a digitális átállástól, akiket egyébként vonzanának a digitális műsorterjesztésben rejlő lehetőségek (elektronikus programkalauz, jobb kép- és hangminőség stb.). A két közszolgálati adó ideiglenes eltűnésével ráadásul több ezer olyan vásárló maradt hoppon, akik a MinDig TV szolgáltatás miatt szereztek be vevőberendezéseket akár több tízezer forint értékben.

A HWSW kérdésére egyelőre egyik érintett fél sem tudta megmondani, hogy az MTV közszolgálati csatornái mikor jelenhetnek meg újra a DVB-T platform kínálatában. Egyes szakértői vélemények szerint a jelenlegi hazai helyzetet figyelembe véve már az is kérdéses, hogy a digitális átállásról szóló törvényben megszabott határidő tartható-e, azaz az analóg adás lekapcsolását az eredetileg tervezett 2011. december 31-i határidő lejártakor valóban elrendeli-e a hatóság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról