:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 3. 15:08

Megújította asztali PC-it az Apple

Megérkeztek az Apple régóta várt új asztali PC-i, a vállalat frissítette az iMac, Mac mini és Mac Pro termékvonalakat. Az iMacben és a Mac miniben a legfontosabb újdonság a GeForce 9400M videovezérlő megjelenése, a Mac Próban pedig a világon elsőként Nehalem-generációs Xeon processzorok dolgoznak. Az Apple új asztali gépei külsejükben igazodnak a noteszgépekhez, dominánssá vált az alumínium.

[HWSW] Megérkeztek az Apple régóta várt új asztali PC-i, a vállalat frissítette az iMac, Mac mini és Mac Pro termékvonalakat. Az iMacben és a Mac miniben a legfontosabb újdonság a GeForce 9400M videovezérlő megjelenése, a Mac Próban pedig a világon elsőként Nehalem-generációs Xeon processzorok dolgoznak. Az Apple új asztali gépei külsejükben igazodnak a noteszgépekhez, dominánssá vált az alumínium.

A "mindent egyben" iMacből az alapváltozat 1680x1050 pixeles, 20 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik, ebben 2,66 GHz-es Core 2 Duo dolgozik 2 gigabájt memória és 320 gigabájtos merevlemez mellett, a grafikáról az NVIDIA GeForce 9400M videovezérlője gondoskodik. A 24 hüvelykes fullHD (1920x1080) megjelenítővel szerelt változatokban a processzor órajele kiviteltől függően 2,66 GHz, 2,93 GHz vagy 3,06 GHz lehet, a két erősebbik gépben a grafikáért az NVIDIA vadonatúj GeForce GT 120 chipje felel 256 vagy 512 megabájt memóriával, de felárért akár ATI Radeon HD 4850 is rendelhető. Minden új iMac fényes, tükröződő képernyőt kapott. A legolcsóbb iMac 1199 dollárba kerül, a 24 hüvelykes változatokért legkevesebb 1499 dollárt kell fizetni.

A Mac Pro termékvonal a világon először tartalmaz Nehalem-generációs Intel Xeonokat, az olcsóbb kivitel egy 2,66 GHz-est, a drágább pedig kettő 2,26 GHz-est, tehát utóbbi gépben összesen nyolc processzormag ugrik a felhasználó utasítására. A megújult ház a korábbinál könnyebb bővítést tesz lehetővé, de már az alapváltozat is 3 gigabájt memóriát és 640 gigabájtos merevlemezt tartalmaz, a drágább verzióban 6 gigabájt az operatív tár (legfeljebb 32 gigabájtig bővíthető). Az új Mac Prók NVIDIA GeForce 120 GT videochipet tartalmaznak, amelyekhez 512 megabájt grafikus memória tartozik. Az alapváltozat ára 2499 dollár, az erősebb modell 3299 dollárért kapható.

[+] Nehalem: világrekord teljesítmény, egyelőre csak kevesek számára

Sokan várták a Mac mini frissítését, ami be is következett. Az új gépekben GeForce 9400M videovezérlő kapot helyet, amely a MacBookból és a MacBook Próból ismerős lehet az almás cég rajongóinak. Ez a videovezérlő a 2 GHz-es Core 2 Duo processzorral már elég erős a HD-videók lejátszásához is. Az új Mac mini kapcsán az Apple fontosnak tartotta kiemelni, hogy a gép alig több mint fele annyit fogyaszt az előző generációval összevetve. Az új Mac minik ára 599 dollártól indul, a nagyobb merevlemezzel és több memóriával szerelt erősebb verzióért 799 dollárt kér az Apple.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.