Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 3. 13:12

A T-Mobile vezeti a mobilinternet-versenyt

Hosszú ideje vár a telekommunikációs szakma pontos adatokra a hazai mobilinternet-előfizetésekkel kapcsolatban. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) jó ideje ígérte, s a mai napon közzé is tette első havi mobilnet-gyorsjelentését. A számok nem megdöbbentőek, aki figyelemmel kísérte a kapcsolódó híreket, azok számára szinte papírforma az eredmény.

[HWSW] Hosszú ideje vár a telekommunikációs szakma pontos adatokra a hazai mobilinternet-előfizetésekkel kapcsolatban. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) jó ideje ígérte, s a mai napon közzé is tette első havi mobilnet-gyorsjelentését. A számok nem megdöbbentőek, aki figyelemmel kísérte a kapcsolódó híreket, azok számára szinte papírforma az eredmény.

Pontos definíciók

A mostantól havonta megjelenő NHH mobilinternet gyorsjelentés nem tartalmaz túlzottan sok adatot, de a legfontosabb mérőszámokat és részarányokat jól lehet követni. A legfontosabb adat a mobilinternet-előfizetők száma, mely szolgáltatónként lebontva érhető el. A megállapodás értelmében mobilinternet-előfizetőnek az olyan SIM-kártyák számítanak, melyhekez havidíjas adatcsomag tartozik legalább 10 megabájt forgalmi kerettel, s emellett az elmúlt három hónapban legalább 1 kilobájt adatforgalmat generált.


A jelentés vizsgálja a sebesség és az ellátottság kérdését is. Mindhárom szolgáltató szabadon választott három technológiához kapcsolódó garantált le- és feltöltési sebességet adhat meg. Így összehasonlíthatóvá válnak az azonos technológiára tett sebességvállalások, illetve a földrajzi és a lakosságszám szerinti ellátottságra is fény derül. Ez utóbbit a kültéri földrajzi lefedettség, illetve a beltéri, lakossági ellátottság százalékos számai mutatják.

Lássuk a számokat!

Az előfizetések számában nem meglepő módon megmaradt a hangcsomagok szerinti sorrend a három szolgáltató között, tehát januárban a legtöbb előfizetőt a T-Mobile tudhatja magáénak, 221 ezer ügyféllel (52,80%), a második a Pannon 106 ezer előfizetéssel (25,16%), míg a harmadik helyen alig lemaradva a Vodafone 95 ezer SIM-kártyával (22,04%). A decemberi adatokkal összehasonlítva egyedül a Vodafone veszített piacrészt, ami feltételezhetően csak az új ügyfelek vonzásában való gyengülést jelzi.


A garantált sebességekkel kapcsolatban a jelentésben mindhárom szolgáltató óvatos adatokat közölt, a fenti táblázaton is látható számok egyértelműen biztonsági, a technológiák által bármikor biztosítható értékek. Figyelemreméltó ugyanakkor a Pannon EDGE hálózata, mely közel teljes lakossági lefedettség mellett biztosít olyan sebességet, mint amit egyébként a 3G kapcsán is emlegetnek a szolgáltatók. Ugyanakkor a T-Mobile-tól a HWSW megtudta, hogy március elsejétől változtattak a felhasználási feltételeken és a továbbiakban a szolgáltató 2 Mpbs letöltési és 1 Mbps feltöltési sebességet garantál az előfizetőknek (az esetek 80 százalékában). A későbbiekben a gyorsjelentésben is ezek a számok szerepelnek majd.

A Vodafone begyűjtötte a warezkirályokat

Az előfizetők számán túl a három szolgáltató közreadja a mobilnetezők által forgalmazott adatok mennyiségét is. Itt decemberben még a Vodafone volt az első 273 terabájttal, a T-Mobile a második 221 terabájtttal, a Pannon ügyfelei messze lemaradva mindössze 157 terabájtot forgalmaztak összesen. Januárra viszont a Pannon és a T-Mobile nagyot ugrott, miközben a Vodafone esetében csak csekély növekedés látszik.


Az adatforgalommal kapcsolatos számok könnyen magyarázhatóak azzal, hogy a Vodafone elsőként hirdetett korlátlan csomagot (melyet mára már megzabolázott), ezzel elcsábítva a heavy usereket, akik feltételezhetően havi több tíz gigabájtos forgalmat generáltak. A T-Mobile éppen tavaly év végén vezette be a korlátlan adatopciót, amit januárra kezdtek el kihasználni az ügyfelek, így lehetséges, hogy minimális előfizetőszám-növekedés mellett 71 terabájttal több adatot továbbítottak egy hónap alatt.

Úgy tűnik, a Vodafone számára viszont a korlátlan csomag harsogó marketingje mégsem hozott jelentős előfizetői bázist, mindössze az intenzív felhasználókat sikerült elcsábítaniuk, akik esetenként egymaguk képesek egy bázisállomást leterhelni, miközben ugyanúgy havi 5-6 ezer forintot fizetnek, mint a többiek -- derült ki a sajtótájékoztató beszélgetésekből.

Tendenciák

A Pannon továbbra is tartja az átlagos szolgáltató imázsát, ami leginkább a felhasználónkénti adatforgalmat mutató grafikonból látszik. Míg a Vodafone ügyfelek átlagosan 3 gigabájt adatot forgalmaztak havonta, a T-Mobile-nál 1,32-t, a Pannon-felhasználók pedig 1,71-et, ami tizedre megegyezik a három szolgáltató súlyozott átlagával, ami 1,79 gigabájt. A kéthavi számokból tisztán látszik, hogy a Vodafone esetében a forgalmazott adatok mennyisége stagnál, míg a T-Mobile-nál, szintén a korlátlan opciónak köszönhetően dinamikusan nő.


Mobilszolgáltatók és a MATRIX

Ehhez hasonló összehasonlítás elkészítésére már korábban is történt a három szolgáltató résztvételével kísérlet, de a moderátor nélküli egyeztetések kudarcba fulladtak, ezért volt szükség egy miniszteri kinevezéssel rendelkező, külső partnerre, akik közös nevezőre hozták a három szereplőt. A MATRIX Kft. mind a T-Mobile, mind a Vodafone, mind a Pannon képviselőivel kapcsolatban állt, minden információ rajta keresztül áramlott. A jelentés elkészültéhez az első lépés a fogalmak definiálása, a mérések alapjaiban való megállapodás volt, majd ez után lehetett adatokat gyűjteni. A tárgyalások során minden döntés konszenzusos volt, tehát bármelyik félnek fenntartása volt valamivel kapcsolatban, akkor tovább tárgyaltak.

A fél éves előkészület után elsőként decemberre állt össze adathalmaz, illetve rögtön egy januári mérés is nyilvánosságra került, így azonnal tendenciákat is lehet vizsgálni. A felmérés érdekessége, hogy maguk a szolgáltatók is meglepődtek, ugyanis az egyeztetések során a MATRIX bizalmasan kezelte az adatokat, s minden szolgáltató csak saját számait ismerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról