Szerző: Bányai György

2009. március 3. 11:06

Ultrazoom fényképező a Pentax kínálatában

A Pentax fényképezőgépei között eddig nemigen találhattunk nagyzoomos kompaktot, a gyártó ezidáig a zsebkompaktokra és a tükörreflexes gépek világára fektetett hangsúlyt. A most bemutatott X70-be épített, 24-szeres közelítésre alkalmas optika nem új fejlesztés, azt több gyártó termékében láthattuk már.

[HWSW] A Pentax fényképezőgépei között eddig nemigen találhattunk nagyzoomos kompaktot, a gyártó ezidáig a zsebkompaktokra és a tükörreflexes gépek világára fektetett hangsúlyt. A most bemutatott X70-be épített, 24-szeres közelítésre alkalmas optika nem új fejlesztés, azt több gyártó termékében láthattuk már.

A Pentax csak a saját háza táján jár új utakon, ezek egyike az ultrazoom termékkategória, melynek első tagja az X70 lehet. A gyártó korábban már rátévedt ugyan erre az ösvényre, de az átlagostól jelentősen eltérő felépítésű gépei (mint például az 2004-ben bemutatott, 10-szeres optikai zoomos Optio MX) a szokatlan formájukkal nemigen váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


Pentax X70

A szenoreltolás elvén működő rázkódásvédelemmel ellátott Pentax X70 a hagyományos építési formát követi, az átlagos burkolat a 24-szeres zoomot kínáló egyenoptikának és egy 12 megapixeles képérzékelőnek ad helyet. A lencse, ahogy a legtöbb gyártó hasonló termékében, úgy a Pentax most bejelentett gépében is kínál széleslátószöget, mely 26 milliméterről indítja a zoomtartományt. A fényképező hátoldalán található kijelző 2,7 hüvelykes és 230 ezer képpontos, melyet egy elektronikus kereső is helyettesíthet, utóbbi felbontását a gyártó nem ismertette.

A fényképező az automata üzemmód mellett teljes beállíthatóságot is kínál, így a zár- és a blendeértékekre is hatással lehetünk, de ha nem kívánunk az állítgatással vesződni, akár az intelligens témaválasztóra is bízhatjuk magunkat és a képeket. Az arcfelismerő is szériatartozék, mely az X70-ben 0,03 másodperc alatt képes 32 arc felismerésére.

A fényképező a sorozatfelvételi üzemmódokban is remekel, akár 11 kép is elkészülhet egy maximum 21 felvételből álló sorozatban, igaz ekkor a 12 megapixeles felbontás 5 megapixelre mérséklődik. Az X70-ben az érzékenységet ISO 50 és ISO 6400 között választhatjuk, a képarány pedig 4:3, 3:2, 16:9, vagy 1:1 is lehet. Az X70 egyike a legkönnyebb és legkisebb kameráknak a mezőnyben, mindössze 408 gramm és 112x81x99 milliméter. A felvételeket (legyen az fotó, vagy 30 képkockás 848x480 pixeles, illetve VGA-felbontású, vagy 1208x720 képpontos, 15 kép/mp video) SD/SDHC-kártyák várják.

Az áramellátásért saját lítiumion akkumulátor felelős annak ellenére, hogy a gyártó a tükörreflexes fényképezőinél is előszeretettel alkalmaz AA-ceuzaakkukat. A Pentax X70 még a nyári szezon előtt, áprilisban polcokra kerülhet, ára 399 dollár körül alakul majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról