:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 27. 15:50

A T-Mobile és a Vodafone is elérte a háromszázadik települést 3G-s hálózatával

Egy év leforgása alatt többszörösére bővítette mobilinternet-hálózatának lefedettségét a három magyarországi szolgálgató, legalábbis ez derül ki az operátorok által rendszeresen frissített településlistából. Ma egy mobilinternet-csomagra előfizető ügyfél legalább az ország háromszáz településén internetezhet 3G-s (HSDPA/HSUPA) hálózaton, függetlenül attól, melyik szolgáltató konstrukcióját választja.

[HWSW] Egy év leforgása alatt többszörösére bővítette mobilinternet-hálózatának lefedettségét a három magyarországi szolgálgató, legalábbis ez derül ki az operátorok által rendszeresen frissített településlistából. Ma egy mobilinternet-csomagra előfizető ügyfél legalább az ország háromszáz településén internetezhet 3G-s (HSDPA/HSUPA) hálózaton, függetlenül attól, melyik szolgáltató konstrukcióját választja.

A szolgáltatók mobilinternettel kapcsolatos kommunikációjuk során előszeretettel hangoztatják a HSDPA-val lefedett települések számát, mint egyfajta szolgáltatásminőségi mércét. Az operátoroktól származó legfrissebb adatok szerint ma a Pannon hálózata büszkélkedhet a legnagyobb számú, 3G-vel lefedett településsel: a szolgáltató 373 településen nyújt mobil szélessávú internetet. A vállalatnak már tavaly augusztusban betelt a háromszázas listája -- akkor emlékezetes módon néhány hónap leforgása alatt 188-ról 341-re ugrott a lefedett települések száma.

Belehúztak

Ha nem is hasonló mértékben, de jelentősen növelte 3G-s lefedettségét az elmúlt hetekben a Vodafone, mely a HSDPA figyelő értesülései szerint a tervezett bővítési ütemnél gyorsabban bekapcsolt a hálózatba 62 új települést, így a szolgáltató ügyfelei mostanra 302 helyen használhatják a gyors mobilnetet. A 3G-vel lefedett települések számát tekintve így is csak a harmadik hely jut a cégnek, a T-Mobile ugyanis mostanára 309 várost vagy községet ér el hálózatával -- tudatta lapunkkal a vállalat szóvivője. A feszített tempójú bővítési ütemre jellemző, hogy a három szolgáltató egy évvel ezelőtt még csak 118 (T-Mobile), 81 (Pannon) és 66 (Vodafone) településre vitte el a 3G-s szolgáltatást.

A települések száma azonban nem összevethető egy az egyben a szolgáltatók közt, ugyanis a cégek tetszőleges metodika alapján határozzák meg, mikor tartanak lefedettnek egy települést. Ennél valamivel pontosabb képet adhatna a lakosságra vetített lefedettség, ahol a T-Mobile 67 százalékot jelez, a Pannon pedig 65,91 százalékot közölt a HWSW megkeresésére -- ne feledjük, hogy mindegy egyes százalékpont nagyjából 100 ezer lakost jelent. A Vodafone egyelőre nem közölte lapunkkal, hogy szolgáltatása a lakosság hány százaléka számára érhető el.

A közzétett grafikus térképek alapján a szolgáltatók települések számbeli és a lakosságbeli lefedettsége közötti aránytalanságot magyarázhatja, hogy a szolgáltatók üzleti érdekeik által diktáltan alapvetően eltérő lélekszámú településeken fejlesztik hálózatukat, jóllehet a korábbi fejlesztések során mindegyikük elsősorban a nagyvárosokat, megyeszékhelyeket igyekezett bevonni a szolgáltatásba. Ahogy azonban egyre inkább a kisebb községek felé terjeszkedik a szélessávú mobilnet, úgy törvényszerűen egyre lassul majd a lakossági lefedettség bővülésének üteme is.

Jön a mobilinternet-gyorsjelentés

A HWSW becslése szerint ma 500 és 600 ezer közé tehető a szélessávú mobilinternet-előfizetések vagy díjcsomagok száma Magyarországon. Mindeddig azonban nem jelent meg egységes adat a piac nagyságáról, ezen változtat most a Nemzeti Hírközlési Hatóság, mely a jövőben a szokásos, havi rendszerességgel kiadott vezetékes és mobil gyorsjelentéshez hasonlóan havonta készít majd egy mobilinternet-gyorsjelentést is.

Az első ilyen jelentés a jövő hét elején válik publikussá -- tájékoztatott ma a hatóság.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.