Szerző: Bányai György

2009. február 27. 12:24

Négy év után újítja meg távmérős fényképezőgépét az Epson

Az Epson 2004 óta túl sok vizet nem zavart a fényképezőpiacon, bár volt jópár gépe, amely vonzotta a rivaldafényt. Ilyen volt a távmérős R-D1 is, melyet két évvel a hasonló felépítésű Leica M8 előtt már meg lehetett vásárolni. Ezt a fényképezőt frissítette most a gyártó, igaz, csak a legszükségesebb részleteiben.

[HWSW] Az Epson 2004 óta túl sok vizet nem zavart a fényképezőpiacon, bár volt jópár gépe, amely vonzotta a rivaldafényt. Ilyen volt a távmérős R-D1 is, melyet két évvel a hasonló felépítésű Leica M8 előtt már meg lehetett vásárolni. Ezt a fényképezőt frissítette most a gyártó, igaz, csak a legszükségesebb részleteiben.

A jelen leginkább a kényelmes, vesződségmentes fotózásról szól, az elvakultabb képkészítők keresve találhatnak csak olyan kamerát, mely némi kihívás elé is állíthatja használóját. A témaautomatikával puffasztott tükrös vázak, valamint az egyre érdektelenebb kompaktok alkotják a kínálat gerincét. Természetesen lehet kapni ezektől eltérő, mondhatni konzervatívabb kezelési komfortot nyújtó fényképezőket is, igaz ezek aranyáron kínálják az egyre inkább filmes gépeket idéző érzetet.

Az Epson bevált utat jár az érintőképernyős kompaktoktól és a divat-DSLR gépektől való elhatárolódást illetően, a 2004-ben bemutatott, már akkor ódon hatású távmérős R-D1 fényképezőjét újította fel, a receptúra azonban csak a legszükségesebb részletek modernizálására szorítkozott, melyek között első helyen az SDHC-kártyák fogadása, valamint a 2-ről 2,5 hüvelykre hízott kijelző áll, illetve a frissített, mai sebességű, EDiART képfeldolgozó processzor. A váz markolatot kapott, de a szó szoros értelmében, állványmenetbe csavarozható kiegészítőként kínál jobb fogást és leszerelhető.


Epson RD1x

A fényképező 6,1 megapixeles képeket készít, az APS-C formátumú CCD képérzékelő jelei JPEG-formátumban, vagy RAW-állományként érhetnek célba a kártyákon, melyek SDHC-típusok is lehetnek. A vázhoz Leica M és L-típusű optikák kapcsolhatók, melyek vételára máris lehetetlenné teszi, hogy a kész rendszert az alacsonyabb árszintek valamelyikén rakhassuk össze. Az Epson jó időben húzta ki a süllyesztőből az R-D1-et, melynek frissített változata szeletet haraphat ki a Leica jelenlegi távmérősének, az M8.2-nek piacából. A gyártó közleménye az érzelmekre hat és bár említést tesz az április elejei startról, adatokról és árakról nemigen beszél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról