:

Szerző: Bizó Dániel

2009. február 26. 16:50

Gyorsabb Opteronokkal és árcsökkentéssel jelentkezett az AMD

Különösebb fanfár nélkül dobott piacra magasabb órajelű négymagos Opteronokat, és csökkentette a már piacon lévők árait az AMD, tovább fokozva a nyomást az Intel Xeonokon. A termelés felfutásával a lépés bár várható volt, némileg meglepő ugyanakkor, hogy a 3 gigahertzes órajel eléréséhez nincs szüksége a cégnek a legmagasabb energiaosztályhoz, azaz lehetnek még tartalékok további emelésekhez.

[HWSW] Különösebb fanfár nélkül dobott piacra magasabb órajelű négymagos Opteronokat, és csökkentette a már piacon lévők árait az AMD, tovább fokozva a nyomást az Intel Xeonokon. A termelés felfutásával a lépés bár várható volt, némileg meglepő ugyanakkor, hogy a 3 gigahertzes órajel eléréséhez nincs szüksége a cégnek a legmagasabb energiaosztályhoz, azaz lehetnek még tartalékok további emelésekhez.

Hétfő óta bárki rendelhet az AMD-től 2,9 és 3 gigahertzes Shanghai chipeket, vagyis négymagos Opteronokat kétutas, valamint négy- és nyolcfoglalatos szerverek számára egyaránt. Az Opteron 2387 és 2389 megjelenése időszerű volt, tekintve, hogy Phenom II formájában már január eleje óta létezik 3 gigahertzes változat, és az AMD gyors ütemben növeli 45 nanométeres termelését. Némileg meglepőnek nevezhető ellenben, hogy ezt a frekvenciát normál, 95 wattos energiaosztály (75 wattos ACP, vagyis terhelés alatti átlagfogyasztás) mellett éri el, nincs szükség a 120 wattos keretre. Ezzel érdektelenné vált a január végén bemutatott 2,8 gigahertzes modell, melynek elektronikai kerete 120 watt.

Ehhez nem volt szükség még új steppingre, vagyis szilíciumrevízióra sem, árulta el a HWSW kérdésére az AMD, a gyártási volumen felfutása mellett gyártástechnológiai optimalizáció áll a háttérben. Az AMD tavaly november elején mutatta be hivatalosan a Shanghait, mely első 45 nanométeres chipje, és az idei év közepére már teljesen át kíván állni az új, olcsóbb termelést és magasabb teljesítményű processzorok előállítását lehetővé tévő eljárásra. A vállalat minden három hónapban frissíti aktuális gyártástechnológiáját, alkalmazva az időközben kifejlesztett technikákat.

A gyorsabb négymagos Opteronok megjelenése mellett az AMD 13-54 százalékkal vágta meg az AMD a meglévő 95 wattos Shanghai modellek árait, amivel nemcsak versenyképességük ugrott meg, de a vállalat egyúttal ezzel jelzi, a a 2-8 utas szerverprocesszor-keresletet teljes egészében képes kielégíteni 45 nanométeres chipekkel. A nettó gyártói listaárak alapján ezzel a felsőkategóriában nagyjából hasonló árban mozognak a négymagos Opteronok, mint az azonos órajelű Intel Xeonok, míg a középkategóriában némi prémiumot kell fizetnünk, ugyanakkor a legkisebb, 2,3 gigahertzes modell jóval kedvezőbb áron kapható, mint a hasonló teljesítményű Xeonok.

Az új modellek egyúttal elhozzák a régóta esedékes koherens HyperTransport 3 link támogatását, mely a processzorchipek közötti kommunikációt gyorsítja meg, javítva a skálázódást. Ez elsősorban a 4-8 utas konfigurációk számára kritikus, ahol a HT összeköttetések sokszor telítődnek a koherenciaforgalommal, továbbá egy nyolcfoglalatos Opteron-szerverben egyes chipek és lokális memóriájuk akár két ugrás távolságra kerülnek egymástól, ami megnöveli a hozzáférések késleltetését, csökkentve a teljesítményt. Az ilyenkor erőteljesen jelentkező NUMA hatás megnehezíti a szoftverek számára az optimalizációt, és felértékelődnek az adatlokalitást biztosító technikák.

Az AMD a lehető leggyorsabban igyekszik piacrészesedést szerezni a 45 nanométeres Opteronokkal, mielőtt az Intelnek sikerül a Nehalem-alapú négymagos Xeonjait felfuttatni, melyek egyértelmű fölényt fognak kivívni az Intel számára a szerverpiac nagy részén is. Jelenlegi ismereteink szerint az új Xeonok, melyek a kétutas szerverekbe érkeznek, március végén debütálnak. Az AMD emiatt a lehető leghamarabb piacra tervezi dobni hatmagos Opteronját, az Istanbult, melynek első nyilvános demózását múlt héten tartotta, így akár már őszre megjelenhet szerverekben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.