Szerző: Koi Tamás

2009. február 24. 13:23

Idén százmillió Blu-ray lemez találhat gazdára

Komótosan halad előre a Blu-ray Disc szekere, a kéklézeres formátumháborút tavaly végleg megnyerő szabvány egyelőre még messze van eredeti céljától, attól, hogy a DVD-t végleg letaszítsa a trónról. Egy most publikált piackutatás szerint a Blu-ray lemezek forgalma ugyan dinamikusan nőtt tavaly, idén pedig további jelentős bővülés várható, azonban egyelőre a legyártott mennyiség töredéke fogy csak el.

[HWSW] Komótosan halad előre a Blu-ray Disc szekere, a kéklézeres formátumháborút tavaly végleg megnyerő szabvány egyelőre még messze van eredeti céljától, attól, hogy a DVD-t végleg letaszítsa a trónról. Egy most publikált piackutatás szerint a Blu-ray lemezek forgalma ugyan dinamikusan nőtt tavaly, idén pedig további jelentős bővülés várható, azonban egyelőre a legyártott mennyiség töredéke fogy csak el.

Az Egyesült Államokban már nem csak az új technológiák iránt fokozottan érdeklődő, vagy kifejezetten tehetősebb rétegek kiváltsága a Blu-ray mozi, legalábbis erre lehet következtetni a Futuresource Consulting most publikált felméréséből, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a tengerentúlon tavaly összesen 24 millió BD Video lemez fogyott -- ez 320 százalékos forgalomnövekedést jelent a 2007-es állapothoz képest. A formátummal kompatibilis lejátszók árának fokozatos csökkenése valamint az egyre olcsóbbá váló kiadványok hatására idén ugyanebben a régióban 80 millió eladott Blu-ray lemezzel kalkulál a kutatócég.

A Blu-ray technológia ezzel együtt Európában egyelőre nem könyvelhet el magának olyan sikereket, mint Észak-Amerikában. A legnagyobb forgalmú európai felvevőpiacon, az Egyesült Királyságban tavaly mindössze 3,5 millió lemezt tudtak eladni, a nagyobb nyugat-európai országokban ennél rendre kevesebb korong talált gazdára.

A Futuresource Consulting rámutat, hogy a korábbi spekulációkkal ellentétben a lemezgyártók jól bírták az iramot a tavalyi esztendőben, a legyártott lemezmennyiség jóval meghaladta a tényleges értékesítési darabszámot: 2008-ban a több, mint 200 millió Blu-ray lemezből mindössze 36 millió fogyott el. A raktárakban, boltokban felhalmozott készletek egy része idén találhat gazdára: a piackutató számításai szerint 2009-ben így is csak a tavaly gyártott mennyiség fele fogy majd el.


Itthon egyelőre gyér a választék

A szabvány magyarországi térhódítása egyelőre meglehetősen távolba vesző célnak tűnik. Hiába az egyik legnépszerűbb szórakoztatóelektronikai termék itthon a lapostévé, egyelőre kevesen látják csak be, hogy a jobb minőségű megjelenítő kihasználásához olyan HD-forrásokra van szükség, mint például a Blu-ray lejátszó. Bár asztali készüléket már ötvenezer forint alatt is lehet kapni Magyarországon, a lemezeket még mindig meglehetősen borsos áron adják, igaz, egyes kiadványokhoz kedvezményesnek mondható, ötezer forint körüli áron is hozzá lehet már jutni. A lemezek itthoni eladási statisztikái egyelőre nem publikusak, egyes pesszimista becslések szerint a Magyarországon eladott Blu-ray lemezek ára legfeljebb százas nagyságrendben mérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról