:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 23. 13:19

Alkotmányellenes az erőszakos videojátékok árusítását tiltó kaliforniai törvény

A kailforniai Szövetségi Fellebbezési Bíróság szerint alkotmányellenes az a törvény, amely megtiltaná az erőszakos videojátékok árusítását vagy kölcsönzését 18 évnél fiatalabbaknak.

[HWSW] A kailforniai Szövetségi Fellebbezési Bíróság szerint alkotmányellenes az a törvény, amely megtiltaná az erőszakos videojátékok árusítását vagy kölcsönzését 18 évnél fiatalabbaknak.

Alkotmányellenes

A San Franciscó-i bíróság pénteken meghozott egyhangú döntése szerint az amerikai alkotmány első (szólásszabadság) és tizennegyedik (jogegyenlőség) kiegészítésébe ütközik az a 2005-ben (a Grand Theft Auto: San Andreas körüli vitás esetek nyomán) hozott jogszabály, amely 1000 dolláros büntetéssel sújtotta volna azokat az üzleteket, amelyek erőszakos játékot adtak volna el vagy bérbe 18 évnél fiatalabbaknak, illetve kötelezővé tette volna a játékkiadók számára a korhatáros jelzések bevezetését.

A törvény sosem volt érvényben, mivel a videojáték-ipar szereplői 2005-ben, miután Schwarzenegger kormányzó szignálta azt, azonnal beperelték Kalifornia államot, a bíróság pedig az ügy lefolytatásáig hatályon kívül helyezte a jogszabályt. Első fokon már korábban alkotmányellenesnek bizonyult a törvény, azonban az állam megfellebbezte a döntést, de az eredmény ezt követően sem változott.

Az Egyesült Államokban tilos pornográf termékek eladása 18 év alattiaknak, a kaliforniai videojáték-törvény ugyanezen elv szerint tiltotta volna az erőszakos játékok eladását is. Ugyanakkor -- mutat rá indoklásában Consuelo Maria Callahan bírónő -- korábban más bíróságok már kimondták, hogy az erőszakot tartalmazó videók (amennyiben nincs bennük szex) nem sorolhatók az "obszcén" kategóriába, ezen elv mentén haladva a videojátékok eladását sem lehetne tiltani vagy korlátozni.

Semmi sem bizonyítja, hogy a játékok károsak

Callahan szerint a törvény sérti a szólásszabadsághoz, valamint az egyenlő elbánáshoz való alkotmányos jogokat. A bírónő indoklásában leírta, továbbra sincs megdönthetetlen bizonyíték arra nézve, hogy a videojátékok valóban károsak lennének. "A kutatások egyike sem állapít meg vagy utal az erőszakos játékokkal játszó fiatalkorúak és valódi pszichikai vagy neurológiai sérülések közötti összefüggésre" -- indokol Callahan.

Egy korábbi, hasonló ügyben hozott ítéletben hozott döntés indoklását idézve Callahan felevenítette, hogy az erőszakos cselekedetek mindig minden társadalomban érdeklődés tárgyát képezték és a gyerekeket is vonzzák, ezt bárki tudja, aki ismeri Grimm vagy Andersen meséit. "A 18 évnél fiatalabb gyerekek mesterséges elszigetelése az erőszak ábrázolásától [...] torzító hatású", a mesterséges burokból kilépő gyerekek nem lennének képesek feldolgozni a mai világot -- vélekedik a bírónő.

Callahan szerint vannak kevéssé szigorú módjai is annak, hogy a gyerekeket megvédjék az erőszakos videojátékoktól. Az iparág már régóta használ egy önkéntes korhatározási eljárást, a játékkonzolokon és PC-ken pedig a szülők be tudják állítani, hogy ne induljanak el a felnőtteknek szánt, tehát erőszakot vagy szexualitást ábrázoló szoftverek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.