Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 24. 11:41

Nekiesett a Mozilla és a Skype is az Apple-nek

Két nagyobb szereplő, a Mozilla és a Skype is csatlakozott az Apple ellen felvonulók sorába, s azt szeretnék elérni, hogy az iPhone és egyéb mobilkészülékek jailbreak-jének, (azaz a gyárilag szolgáltatófüggő állapotának) feloldása legális lehessen.

[HWSW] Két nagyobb szereplő, a Mozilla és a Skype is csatlakozott az Apple ellen felvonulók sorába, s azt szeretnék elérni, hogy az iPhone és egyéb mobilkészülékek "jailbreak"-jének, (azaz a gyárilag szolgáltatófüggő állapotának) feloldása legális lehessen.

Nem tűrik a röghözkötést

Eredetileg az Electronic Frontier Foundation elképzelése, hogy az iPhone és egyéb hasonló telefonkészülékek függetlenítése legális legyen, s ehhez a Digital Millenium Copyright Act nevű amerikai jogszabályban foglaltakhoz adják hozzá minősített kivételként ezt. A kérés alapja, hogy nagyon sokan nem nézik jó szemmel, hogy a népszerű iPhone és iPod Touch készülékekre kizárólag az Apple Store-on keresztül lehetséges programokat telepíteni.

Az Apple természetesen azzal védekezik állásfoglalásában, hogy amennyiben rést nyitnának ezen a törvényen, az felbátorítaná a felhasználókat, hogy megszegjék a hűségszerződéseket, lehetőséget adna arra, hogy szerzői jogsértést kövessenek el, illetve maga az eljárás az Apple szerint a készülékben is kárt okozhat.

Szabadsághívők

Nem ért ezzel egyet viszont sem a Mozilla, sem a Skype, hisz mindkét cég folyamatosan a liberalizált telefonhasználat előnyeit próbálja bizonygatni egyébként is. A Skype egyenesen egy olyan világot látna szívesen, ahol a vezetéknélküli hálózatokat bármilyen kompatibilis eszközzel lehetne minden esetben használni mindenféle előzetes szoftver alapú korlátozás nélkül. Az Apple módszer eredménye a Skype jogászai szerint, hogy a fogyasztók további igényeit kielégíteni tudó fejlesztők és szoftver gyártók ezrei szorulnak a "hálózat szélére".

Nagy feneket kerít ennek a kérdésnek a Mozilla is és folyamatosan fenyegeti az Apple-t és a hasonló gyártókat azért, mert blokkolja a "legálisan megszerzett szoftvereket" is. A Mozilla nem véletlenül keménykedik, hisz a hamarosan megjelenő Fennec mobilböngészőjük sorsát jelentősen befolyásolhatja, hogy az iPhone felhasználók hozzájuthatnak-e vagy sem. Hovatovább a Mozilla azt állítja, hogy egy készülékkel együtt a szolgáltató és a kereskedő ráerőltetése az emberekre lassítja az innovációt és maguk a felhasználók is kevésbé lesznek lelkesek, ha vásárolni kell -- mondta John Lilly a Mozilla vezérigazgatója.

Az Adobe a Mobile World Congressen épp hasonló dolog miatt panaszkodott. A hamarosan elkészülő mobilkészülékekre szánt Flash 10 lejátszójuk fejlesztése iPhone-ra megakadt, ugyanis az Apple zárkózott, nem segíti, sőt gátolja az ügyet, hogy a saját Quicktime-ját védje.

Pénzkérdés

Igazán nagyot viszont a Skype profitálhatna a DMCA szabályok lazításából, hiszen az Egyesült Államokban több szolgáltató is akadályokat emelt a VoIP szoftverek elé, azzal a céllal, hogy a hanghívásból származó bevételeiket minél tovább megtarthassák. Az iPhone-on sincs például Skype alkalmazás, sőt az összes VoIP szolgáltatás kizárólag Wi-Fi hálózaton kereszül működik, HSDPA-n keresztül nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról