Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 20. 08:39

Megmenekülnek az amerikai webrádiók

Az amerikai zenészek és kiadók jogdíjait kezelő SoundExchange hosszas huzavona után beleegyezett abba, hogy a 2009-től 16 százalékkal csökkenjen a befizetendő díj a zenét online (is) sugárzó kereskedelmi csatornák számára. Az alapkonfliktus, melyről a HWSW is beszámolt korábban, az volt, hogy a szövetségi Copyright Royalty Board nevű szervezet 2007-ben olyan jogdíjat állapított meg, ami a legtöbb online csatornát, kisebb és nagyobb rádiókat is a csőd felé sodorta.

[HWSW] Az amerikai zenészek és kiadók jogdíjait kezelő SoundExchange hosszas huzavona után beleegyezett abba, hogy a 2009-től 16 százalékkal csökkenjen a befizetendő díj a zenét online (is) sugárzó kereskedelmi csatornák számára. Az alapkonfliktus, melyről a HWSW is beszámolt korábban, az volt, hogy a szövetségi Copyright Royalty Board nevű szervezet 2007-ben olyan jogdíjat állapított meg, ami a legtöbb online csatornát, kisebb és nagyobb rádiókat is a csőd felé sodorta.

Magyarországon ugyan nem jellemző, hogy webrádiók tömkelege üzemelne, viszont akik hallgatják akár Winampon, Media Playeren, akár egyéb szoftveren vagy a weboldalon linkelt streamen keresztül az ilyen adásokat, azok többnyire az amerikai National Association of Broadcaster szervezet alá tömörült, illetve a SoundExchange által jogdíjfizetésre kötelezett néhány ezer adó valamelyikére találnak rá valószínűleg.

A megegyezés nélkül ezeknek a kis költségvetésű, de gyakran igényes, változatos műsort kínáló webrádióknak inthetett volna búcsút Amerika, de az egész világ is. Számos olyan, egyébként helyi FM-rádióként is létező adó is létezik akár egy alaszkai kisvárosban vagy bárhol az Államok területén, amelyek adását online is lehet hallgatni, s üzleti modelljük is erre épül, a magas díjakat viszont képtelenek kitermelni.

A most életbe lépő szabályozás szerint 1,5 dollárt kell fizetni minden zeneszám után, 1000 hallgatónként, 2015-től pedig ugyanez már 2,5 dollárba kerül majd. NAB szóvivője, Dennis Wharton egy közleményben azt írja, hogy "a megállapodás hosszú időre biztosítja az amerikai rádiócsatornák számára az adások streamelésének lehetőségét az interneten keresztül, s tovább erősíti a kapcsolatot a szervezet, az ingyenes, "helyi" rádiók és heti 235 millió hallgatójuk között."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról