Szerző: Koi Tamás

2009. február 19. 15:03

Mindenkinek jó a digitális rádió, mégis elhúzódik a hazai átállás

Annak ellenére, hogy a digitális átállás a rádiózásban a hallgatónak, tartalomszolgáltatónak és műsorszórónak egyaránt előnyére válik, a folyamat ma még nemcsak Magyarországon, de a jóval fejlettebb nyugat-európai államokban is gyerekcipőben jár, a digitális tévézés mindenhol prioritást élvez. Bár itthon kereskedelmi szolgáltatásról egyelőre nincs szó, az Antenna Hungária továbbra is elérhetővé teszi a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását a rádióhallgatók számára, folyamatosan bővülő csatornaválasztékkal -- derült ki a műsorszóró mai sajtótájékoztatóján.

[HWSW] Annak ellenére, hogy a digitális átállás a rádiózásban a hallgatónak, tartalomszolgáltatónak és műsorszórónak egyaránt előnyére válik, a folyamat ma még nemcsak Magyarországon, de a jóval fejlettebb nyugat-európai államokban is gyerekcipőben jár, a digitális tévézés mindenhol prioritást élvez. Bár itthon kereskedelmi szolgáltatásról egyelőre nincs szó, az Antenna Hungária továbbra is elérhetővé teszi a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását a rádióhallgatók számára, folyamatosan bővülő csatornaválasztékkal -- derült ki a műsorszóró mai sajtótájékoztatóján.

Óvatos kísérlet

Az Antenna Hungária DAB+ rendszerű digitális rádiós kísérleti sugárzása jelenleg Budapesten és környékén érhető el -- a cég három adótoronnyal nagyjából 30 százalékos lakossági eléréssel kalkulál. A műsorszóró ütemterve szerint 2014-re a lakosság 94 százaléka hallgathatja majd a digitális rádiót, melyhez a megfelelő minőségű beltéri vétel eléréséhez összesen 47 adót kíván üzembe helyezni, több milliárd forintos beruházással.

DAB+ lefedettség
Egyelőre a fővárosra és környékére korlátozódik a lefedettség

A kísérleti adás keretén belül január 23-tól a Magyar Rádió MR1, MR2 és MR3 csatornáit, valamint a Swiss Satellite Radio három csatornáját (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop) kezdte sugározni az Antenna Hungária, majd néhány nappal ezelőtt a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival bővült a repertoár, így jelenleg összesen nyolc program szerepel a kínálatban. Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy DAB+ rendszerben egy frekvencián nagyjából 16-25 programot lehet továbbítani, az AH tervei szerint pedig a következő hónapok során fokozatosan megjelennek az újabb közszolgálati és kereskedelmi csatornák a platformon, ezáltal a tartalomválaszték jelentősen szélesedhet.

Kárpáti a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a digitális rádiós sugárzás számos új lehetőséget rejt magában a műsorszolgáltatók számára. Egyrészt jelenleg Magyarországon már nincs rendelkezésre álló, országos lefedettséget biztosító analóg FM frekvencia, másrészt a műsorszolgáltatók tematikus csatornák indításával bővíthetik és jobban szegmentálhatják a kínált tartalmat, valamint képi, szöveges információk megjelenítésével gazdagíthatják a szolgáltatásukat. Mindezt az analóg sugárzásnál lényegesen kedvezőbb áron tehetik.

Drága, de jól csengő rádiók

A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, jóllehet a választék egyelőre meglehetősen szerény, az árak pedig magasak. Még csak négy DAB+ vételre képes készülék érhető el a kiskereskedelmi forgalomban, a kétségtelenül komplex szolgáltatást nyújtó tunerek ára azonban a több tízezer forintot is elérheti, ami az átlagos otthoni rádióhallgató számára -- különösen a jelenlegi programkínálat mellett -- riasztó lehet. Az Antenna Hungária reméli, hogy a DAB+ sugárzás vételére képes készülékek száma emelkedni fog az elkövetkezendő hónapokban, az importőrök ugyanakkor azt várják, hogy idővel a készülékek ára is csökkenhet, melynek egyik feltétele, hogy a kereskedelmi láncok nagyobb mennyiségben is elkezdjék forgalmazni a vevőket.

Bár látszólag minden a hagyományos, analóg sugárzás leváltása mellett szól, Kárpáti a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy jelenleg sem a szabályzó, sem más részéről nincs késztetés arra, hogy az átállás gyorsan végbemenjen. Magyarországon jelenleg 2014 végét jelölik meg a rádiózás teljes digitális átállásának céldátumaként, korántsem biztos azonban, hogy a hatóság addigra megfelelőnek találja a feltételeket ahhoz, hogy az analóg adást lekapcsolják.

A fentiek miatt a DAB+ sugárzás, bár eredetileg tavaly december óta kereskedelmi szolgáltatásként kellene üzemeljen az Antenna Hungária és az NHH közt létrejött szerződés értelmében, még mindig csak tesztüzemben működik, pedig a műsorszóró és tartalomszolgáltatók, így elsősorban a közszolgálati rádió már tavaly ősszel megkezdték a tárgyalásokat. Kárpáti a HWSW kérdésére elmondta, hogy a rádióknál kisebb az intenzitás a tárgyalásokra, mint a televízióknál, így egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat kereskedelmi szolgáltatásként a DAB+ sugárzás. Egyelőre az sem ismert, hogy a csatornaválaszték pontosan mikor és milyen adókkal bővülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról