:

Szerző: Bányai György

2009. február 18. 15:48

A Canon bemutatta tavaszi fényképezőkollekcióját

A Canon a hajnali 5 órai globális bejelentés után pár órával hazánkban is bemutatta legújabb fényképezőgépeit, melyek közül két kompakt sajnos nem érkezett meg a budapesti premierrre. Az új gépek közé most nem keveredett tükörreflexes újdonság, ezen a területen a Canon a közelmúltban már ellőtte a puskaporát.

[HWSW] A Canon a hajnali 5 órai globális bejelentés után pár órával hazánkban is bemutatta legújabb fényképezőgépeit, melyek közül két kompakt sajnos nem érkezett meg a budapesti premierrre. Az új gépek közé most nem keveredett tükörreflexes újdonság, ezen a területen a Canon a közelmúltban már ellőtte a puskaporát.

SX1 IS firmware

A Canon új fényképezőkről és egy, már meglévő gép használati értékét emelő kiegészítésről számolt be. Az újdonságok között teljesen új fejlesztések és ráncfelvarrt modellek egyaránt láthatók voltak, de tisztán látszott, hogy a gyártó a fő hangsúlyt a felbontás emelése helyett inkább a kezelési komfort javítására, a szolgáltatáskínálat szélesítésére, illetve a HD-videofelvételi képességekre tette.

A közelmúltban bejelentett, oldalunkon már tesztelt PowerShot SX1 IS ultrazoom fényképezőgéphez a Canon egy olyan firmware frissítést adott ki, mely alkalmassá teszi a felsőkategóriás fényképezőt a tömörítetlen RAW-állományok készítésére, melyek szerkesztését a frissítés után ingyenesen letölthető Digital Photo Professional szoftverrel végezhetjük el. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a fotón utólag változtassuk a fehéregyensúly, az expozíció-korrekció, valamint az élesség értékein.

Négy új IXUS

Bár tükörreflexes gép nem volt az újonnan érkezett készülékek között, a hiányt izgalmas kompaktok feledtették, ezek között nem kevesebb mint négy IXUS modell is bemutatkozott. Ezek közül talán a 12 megapixeles IXUS 110 IS lehet az egyik legérdekesebb, mely parányi méretei ellenére 2,8 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A kijelző 16:9 képarányú, ezért sem váratlan, hogy a képkészítés mellett a kompaktban a videózás is nagy szerepet kap, filmeket 1280x720 képpontos felbontásban 30 kép másodpercenkénti frissítéssel képes a 28 milliméteres széleslátószöget kínáló, négyszeres zoomoptikával rendelkező fényképező az SDHC-kártyákra írni.


Canon IXUS 110 IS

Az IXUS 990 -- bár ez a modell volt az egyik, mely nem érkezett meg a bejelentés helyszínére -- külsőre jelentősen eltér 110-től, jobban illik a megszokott IXUS vonalhoz, benne ötszörös zoomoptika található és 3 hüvelykes kijelző. Ez a fényképező is képes a HD-videók felvételére. Mindkét optikai rázkódásvédelemmel is ellátott fényképezőben a Canon legújabb képfeldolgozó áramköre, a DIGIC 4 teljesít szolgálatot, rendelkeznek az arcfelismerő autofókusz kiegészítésekkel is (pislogásérzékelés, mosolyidőzítés), valamint a továbbfejlesztett intelligens témaválasztóval.

A modellsor a fentieken túl további két taggal is bővül, melyek közül az egyik az eddigi legvékonyabb IXUS. A 120 grammos IXUS 95 IS kereken 10, a 160 grammos, mindössze 18 milliméter vékony IXUS 100 IS pedig 12,1 megapixelt fog munkára. A két fényképező eltérő látószöget kínál, míg a kisebb modellszámmal ellátott fényképező 35, addig az IXUS 100 33 milliméterről indítja a háromszoros zoomot.


Canon IXUS 95 IS

Első ránézésre a két gép optikája egyezik, ezért nem kizárt, hogy a tíz megapixeles képek készítőjében is 12,1 megapixeles, ám szélein hibás szenzorok dolgoznak, csökkentve a selejthányadot. Ezt egyébként -- bár biztosra nem vehetjük -- az eltérő kezdőlátószög-érték is sugallja. A nagyobb, HDMI-kimenettel ellátott változat 1280x720 pixeles videók készítésére is alkalmas, a kisebb viszont megelégszik a VGA-felbontással. Azonos mindkét kompaktban a 2,5 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelző, valamint az SDHC-kártyák kezelése. Az arcfelismerő autofókusz és az intelligens témaválasztó megléte nem kérdés.


Canon IXUS 100 IS

Az új út folytatódik: A1100 IS és A2100 IS

A PowerShot A-sorozatba friss vonalvezetést hozó A1000 IS és A2000 IS utódja is bemutatkozott, ezekhez képest az A1100 IS és az A2100 IS külsőre nem kínál nagy újdonságokat, hacsak nem tartjuk annak az utóbi modell mattfekete színét. Az új változatok -- ahogy a közvetlen elődök -- négyszeres, illetve hatszoros optikai zoommal állnak szolgálatba, a lencsetag-mozgatás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel ellátott optikák mögött pedig egységesen 12 megapixeles képérzékelők ülnek. A fényképezőkben is a legújabb DIGIC 4 képáramkör dolgozik, arcfelismerő autofókusszal és automata témaválasztóval.


Canon PowerShot 2100 IS

Canon-gép a Panasonic utazózoom kategóriájában

Elődjéhez képest nagyot lépett előre azonban a tizenkétszeres zoomoptikával ellátott SX200 IS, melyben a 12,1 megapixeles képérzékelő előtt 28 milliméteres széleslátószögről közelíthet a zoomoptika. A fényképező talán nem is titkoltan próbál külsőre közelebb kerülni a Panasonic TZ5 sikergépéhez, ahhoz nagyon hasonló gépházban, ám annál jóval többet kínálva a kézi beállíthatóság terén.


Canon PowerShot SX200 IS

A DIGIC 4 képfeldolgozó egységgel szerelt SX200 IS hátoldalán 3 hüvelykes kijelző van, képes a 720p videók felvételére, és természetesen nem hiányzik belőle az okos témamód és az arcfelismerő autofókusz sem. A Panasonic utazózoom kategóriájába teljes mértékben beleillő fényképező fémháza feket, ezüst, valamint piros színű is lehet.


A Canon lebukott

Sajnos nem érkezett meg a bejelentés helszínére a gyártó első vízálló digitális fényképezője, a PowerShot D10 sem, mellyel akár 10 méteres mélységig is merülhet a felhasználó. A nedves üzemi környezetet -10 celsius fokig a fagyos is válthatja, de a D10 működőképes marad akkor is, ha 1,22 méteres magasságból ejtik le. Az alapadatok első két sora 12 megapixeles képérzékelőt és háromszoros közelítésre alkalmas optikát ismertet, ezeket a szokatlan vonalvezetésű gépház hátoldalán található 2,5 hüvelykes kijelző egészíti ki. A DIGIC 4 képfeldolgozó, az arcfelismerő autofókusz, valamint az intelligens témaválasztó szintén szériatartozék.

A bejelentés során a hazai forgalmazás kezdetéről és a várható ajánlott fogyasztói árról nem kaptunk tájékoztatást, azonban ha a korábbi bejelentésekre hagyatkozunk, pár hónapon belül a fényképezők megjelennek a hazai szakboltokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.