Szerző: Koi Tamás

2009. február 17. 16:45

Pár éven belül egységes töltője lesz a mobiltelefonoknak

2012-re minden mobiltelefon töltőcsatlakozója egységes lehet, azaz márkától és típustól, sőt a vásárlás helyétől függetlenül ugyanazt a töltőt csomagolhatják majd mindegyik készülék mellé. Az egységes töltő létrejöttére most minden korábbinál több esély mutatkozik, köszönhetően annak a példátlan méretű összefogásnak, mely az iparági szereplőket tömörítő GSM Association (GSMA) közreműködésével a piac több ismert résztvevőjéből -- szolgáltatókból és gyártókból -- tevődik össze.

[HWSW] 2012-re minden mobiltelefon töltőcsatlakozója egységes lehet, azaz márkától és típustól, sőt a vásárlás helyétől függetlenül ugyanazt a töltőt csomagolhatják majd mindegyik készülék mellé. Az egységes töltő létrejöttére most minden korábbinál több esély mutatkozik, köszönhetően annak a példátlan méretű összefogásnak, mely az iparági szereplőket tömörítő GSM Association (GSMA) közreműködésével a piac több ismert résztvevőjéből -- szolgáltatókból és gyártókból -- tevődik össze.

A GSMA a barcelonai Mobile World Congress alkalmával jelentette be, hogy sikerült meggyőznie a domináns mobiltelefon-gyártókat és a nagyobb operátorokat egy egységes töltőszabvány létrehozásának szükségességéről, mely amellett, hogy a fogyasztók kényelmét szolgálja, a mobilkészülékek használatának környezetterhelő hatását is csökkentené. Ha minden a tervek szerint alakul, a töltőáram paramétereit és a csatlakozó fizikai formáját egységesítő Universal Charging Solution (UCS) névre keresztelt rendszerrel három éven belül az összes ismert gyártó új készüléke kompatibilis lesz, azaz például egy Nokia mobiltelefon mellé csomagolt akkumulátortöltővel minden további nélkül fel lehet majd tölteni egy Sony Ericsson telefont -- és fordítva.

\"UCS\"Micro-USB töltés: telefonoknál ma még nem általános

A UCS töltőszabvány technikai paramétereit meghatározó és a rendszert fejlesztő Open Mobile Terminal Platform (OMTP) nevű iparági szövetség döntése értelmében a jelenleg széles körben elterjedt, más kézi eszközökön (médialejátszók, kézi játékgépek, PDA-k stb.) is megtalálható micro-USB csatlakozó lesz a konnektor egységesített fizikai formátuma. A micro-USB formátumú töltőt jelenleg csak néhány nagyobb gyártó rendszeresítette (például a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion, a Motorola, vagy a HTC), a legtöbben teljesen egyedi, egymással nem kompatibilis töltőcsatlakozót használnak, melyek kialakítása ráadásul egyazon gyártó modellsorozatain belül is eltérhet.

Az egységes töltő esetében nem kizárólag a csatlakozó formátumát tekintve szabnának meg feltételeket a fejlesztők. A UCS-töltők az elvárások szerint lényegesen hatékonyabban működnek majd a jelenleg elterjedt mobiltöltőknél, ezen kívül a telefonok átlagosnál gyorsabb csereciklusa miatt kevesebb töltő legyártására is lenne szükség, azaz egyre kevesebb új telefon dobozába kerülne bele alaptartozékként a hálózati adapter -- áll a GSMA közleményében.

A GSMA által gründolt kezdeményezéshez eddig tizenhét iparági szereplő csatlakozott, így a UCS 2012-es bevezetését támogatja többek közt a Nokia, a Samsung, az LG, a Motorola, a Sony Ericsson, a Telenor, a T-Mobile, a Vodafone vagy az Orange.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.