Szerző: Bányai György

2009. február 18. 10:25

Négy új kompaktfényképező a Fujifilm kínálatában

A Fujifilm az alacsony árú ultrazoom fényképezőgépe mellett négy új kompaktgépet is bemutatott, melyek mindegyike 10 megapixeles képérzékelővel rendelkezik. A gépek között hagyományos felépítésű és rejtett optikás változat egyaránt megtalálható, közös vonásuk, hogy SDHC kártyákra mentik a fotókat, videókat.

[HWSW] A Fujifilm az alacsony árú ultrazoom fényképezőgépe mellett négy új kompaktgépet is bemutatott, melyek mindegyike 10 megapixeles képérzékelővel rendelkezik. A gépek között hagyományos felépítésű és rejtett optikás változat egyaránt megtalálható, közös vonásuk, hogy SDHC kártyákra mentik a fotókat, videókat.

A FinePix J20 a belépőkategória kompaktjai közé illeszkedik, a mindössze 17,4 milliméter vékony gépházában egy háromszoros közelítésre alkalmas optika és egy 10 megapixeles képérzékelő kapott helyet. A fényképezőn túl sok mindent nem kell állítgatni, az automata üzemmód és a saját hatáskörben döntést hozó témaautomatika a megcélzott üzemmódok. A 100 grammos kompaktban az érzékenység ISO 1600-ig állítható, áramellátásáért lítiumion akkumulátor felel, a hátoldal kijelzője pedig 2,7 hüvelykes és 230 ezer képpontos. A J20 áprilistól vásárolható meg.


A J-sorozat másik újdonsága a FinePix J250, mely a 10 megapixeles képérzékelő előtt egy ötszörös zoomoptikát tart a gépházon, utóbbi 28 milliméterről indítja a közelítést. A fényképező szenzormozgatás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel küzd az éles képekért, de ha kell, ISO 3200-ig is emelheti az érzékenységet, igaz ekkor be kell érnünk 3 megapixeles felbontással. A hátoldali kijelző a J20-ba építettnél nagyobb, 3 hüvelykes. Ebből a fémházas, 151 grammos gépből sem hiányzik az intelligens témaautomatika, áramellátásáért pedig lítiumion akkumulátor felel.

Ha egy rejtett optikás kompakt szokatlan megjelenésű is lehet, akkor a FinePix Z30 feltétlenül az, lekerekített, elcsúsztatható lencsefedéllel ellátott gépházában 10 megapixeles képérzékelő és a gépházon belül mozgó háromszoros zoomoptika található. A fényképezőben arcfelismerő autofókusz, intelligens témaválasztó is emeli a komfortot. A közösségi oldalakon aktívan közreműködők kedvében a Dual Blog üzemmód jár, mely a képeket és a videókat a kép-, illetve videomegosztók számára könnyen emészthető formátumra és felbontásúra alakítja. A 117 grammos, líthiumion akkumulátorral szerelt fényképező több szokatlan színben áprilistól válik elérhetővé.


A negyedik kompakt a FinePix Z33WP, mely a Z30-hoz hasonlatosan háromszoros közelítésre alkalmas rejtett optikával és tíz megapixeles képérzéelővel rendelkezik. Fontos különbség azonban a két gép között, hogy a J33WP vízbe is meríthető, a beltér szárazon három méteres merülési mélységig maradhat. A 110 grammos, 20 milliméteres gépház hátoldalán 2,7 hüvelykes kijelző található, mely 230 ezer képpontból akotja a képet. Az automata témamóddal, arcérzékelésre képes autofókusszal ellátott vízálló kompakt széles színválasztékban érkezik áprilisban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról