Szerző: Koi Tamás

2009. február 16. 15:42

Mindent tud majd a vásárlójáról a Nokia májusban nyíló piactere, az Ovi Store

Négy új okostelefonról, valamint egy átfogó, a közösségi szolgáltatások alapjaira építkező szoftveráruházról rántotta le a leplet Barcelonában a Nokia. A mobilpiac drasztikus visszaesése miatt fennállásának eddigi talán legnehezebb éve elé néző finn gyártó egy már meglévő szolgáltatást, a több tízmillió felhasználóval rendelkező Ovi -t egészíti ki online piactérré, mely a Forum Nokia közel 3,5 milliós fejlesztői közösségének köszönhetően a cég reményei szerint nyárra színültig lesz új, javarészt fizetős tartalmakkal.

[HWSW] Négy új okostelefonról, valamint egy átfogó, a közösségi szolgáltatások alapjaira építkező szoftveráruházról rántotta le a leplet Barcelonában a Nokia. A mobilpiac drasztikus visszaesése miatt fennállásának eddigi talán legnehezebb éve elé néző finn gyártó egy már meglévő szolgáltatást, a több tízmillió felhasználóval rendelkező Ovi-t egészíti ki online piactérré, mely a Forum Nokia közel 3,5 milliós fejlesztői közösségének köszönhetően a cég reményei szerint nyárra színültig lesz új, javarészt fizetős tartalmakkal.

A Mobile World Congress (MWC) nyitóelőadásán ismertetett Ovi Store ugyanakkor több egy az egyszerű online áruháznál, így a fejlesztők remélik, hogy a szolgáltatás a konkurencia hasonló megoldásain (Apple App Store, Google Android Market stb.) túlmutatva egyfajta közösségi hálóként is üzemel majd. A rendszer a Nokia beszámolója szerint célzottan kínálja majd a feltöltött alkalmazásokat a felhasználóknak részben regisztrált baráti kapcsolataik, részben aktuális földrajzi helyzetük alapján.

Ismeri a felhasználót

"Ez nem pusztán egy olyan hely lesz, ahonnan tartalmat és programokat tölthetnek le -- ez a rendszer ismeri a felhasználót" -- vázolta az Ovi Store működésének lényegét Tero Ojanperä, a Nokia vezérigazgató-helyette Barcelonában. "Megmutatja, mit vettek az ismerősei, és a földrajzi helyzet alapján is más ajánlatokat nyújt" -- tette hozzá. Az S40 és S60 platformokhoz tartozó okostelefonokról májustól elérhető szolgáltatást mintegy előkészítendő a Nokia bejelentette, hogy a fejlesztők mától tölthetik fel saját alkalmazásaikat, tartalmaikat a publish.ovi.com-ra. Ezek a cég kontrolljától függően később megjelenhetnek az Ovi Store-on, ahol a felhasználók által megvásárolt tartalmakból származó bevétel 70 százaléka a fejlesztők markát üti majd.

Bár a Nokia rendelkezik jelenleg a világ legnagyobb okostelefon-felhasználói bázisával (ma becslések szerint megközelítőleg 250 millió mobiltelefonon fut Symbian operációs rendszer), a cég mindeddig nem talált rá alkalmat, hogy a platformhoz eddig elérhető több tízezer alkalmazásból számottevő profitot termeljen. A gyártónál hamarabb ébredt több jelentős konkurense is, az újfajta üzleti modell úttörője pedig minden kétséget kizáróan az Apple: az iPhone-felhasználók körében rendkívül népszerű App Store-ból januárban 15 ezer alkalmazást lehetett letölteni, a letöltések száma az elmúlt fél évben pedig elérte a félmilliárdot. A szoftverek egy részéért fizetni kell, az összeg az Ovi Store-hoz hasonlóan 70-30 százalékos arányban oszlik meg a fejlesztő és az Apple közt.

A helymeghatározáson alapuló, vagy helymeghatározó funkcióval kiegészített közösségi háló sem a Nokia vívmánya: a Google február elején indította el a mobiltelefonos Google Maps alkalmazás Latitude nevű extra szolgáltatását, mely a családtagok, barátok, ismerősök éppen aktuális helyzetét jeleníti meg a térképen, emellett a mobiltelefonos kommunikáció legkülönfélébb formáira (chat, SMS, telefonhívás stb.) ad lehetőséget egyetlen felületen.

Nokia 6710 Navgator, 6720 Classic
Balra a 6710 Navigator, jobbra a 6720 Classic

A Nokia az MWC alkalmával négy új okostelefont is bemutatott, melyek közül egy-egy a mobiltelefonos navigációval összekapcsolt Navigator, illetve a Classic vonalat erősíti, kettő pedig az E-sorozatú üzleti okostelefonok mezőnyébe sorolható. A 6710 Navigator szétcsúsztatható telefon lesz, 2,6 hüvelykes, kültéri használatra optimalizált, QVGA felbontású kijelzővel, míg a 6720 Classic 2,2 hüvelykes QVGA kijelzőt kap majd. Mindkét telefonba kerül A-GPS modul, illetve a Nokia Maps legújabb, 3.0-s verziója fut majd rajtuk, ahogy szériafelszereltség lesz az öt megapixeles kamera is, melyhez a Carl Zeiss szállítja az optikát.

Nokia E55
Nokia E55

Érkezik az egyik legsikeresebb E-sorozatú Nokia, az E50 egyik lehetséges követőjeként aposztrofált E55 is, mely a gyártó szerint a világ legvékonyabb okostelefonja lesz. Bár a finnek QWERTY-billentyűzetes okostelefonnak nevezik, az E55 valójában suretype-rendszerű billentyűzettel rendelkezik, azaz minden gombbal legalább három karakter vihető be. A 2,4 hüvelykes, QVGA-kijelzős újdonságba a GPS-modul és WLAN-vezérlő mellé extraként egy 3,2 megapixeles kamera kerül. Különösen figyelemre méltó az E55 energiafelhasználása, melyet készenléti üzemben egészen hihetetlen mértékben sikerült csökkentenie a Nokiának: a gyártó szerint a telefon egy feltöltéssel csaknem egy hónapig (28 napig) üzemel.

Nokia E75
Nokia E75

Az E-széria új csúcsmodelljéről, a szétcsúsztatható, QWERTY-billentyűzetes E75-ről korábban több nem hivatalos információ és kép is kiszivárgott -- az új felsőkategóriás telefon most került először a nagyközönség elé. Az új kommunikátor az eddig kiszivárgott információknak megfelelően éppúgy 2,4 hüvelykes, QVGA felbontású kijelzővel és 3,2 megapixeles kamerával rendelkezik majd, mint az E55. A Nokia E75 a jövő hónapban, az E55 nyáron, a 6710 Navigator a harmadik, a 6720 Classic pedig a második negyedévben kerül forgalomba. A szolgáltatófüggetlen készülékek ajánlott fogyasztói ára rendre 375, 265, 300 és 245 euró lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról