Szerző: Bizó Dániel

2009. február 16. 14:39

Legyen a kódfejlesztés is webkettes, jön a Mozilla Bespin

Ahogyan egyre több alkalmazás webkettesedik, azaz aknázza ki az online jelenlétből adódó kollaborációs és adatgyűjtési lehetőségeket, a Mozillánál felmerült a kérdés: miért pont a szoftverfejlesztés maradjon ki ebből? A Mozilla Labs Bespin nevű projektje egy olyan modellt kíván megvalósítani, mely leginkább talán a forráskódok Wikipédiájának tekinthető, azaz egy webes felületű, valósidejű kollaborációs fejlesztési eszköz.

[HWSW] Ahogyan egyre több alkalmazás webkettesedik, azaz aknázza ki az online jelenlétből adódó kollaborációs és adatgyűjtési lehetőségeket, a Mozillánál felmerült a kérdés: miért pont a szoftverfejlesztés maradjon ki ebből? A Mozilla Labs Bespin nevű projektje egy olyan modellt kíván megvalósítani, mely leginkább talán a forráskódok Wikipédiájának tekinthető, azaz egy webes felületű, valósidejű kollaborációs fejlesztési eszköz.

A Bespin célja egy olyan nyílt, webes szabványokra épülő fejlesztési keretrendszer megalkotása, ahol lényegében bárki azonnal bekapcsolódhat egy projektbe, valós időben nézheti a kód állapotát, és hozzá is járulhat ahhoz. A Mozilla ígérete szerint a jelenleg igen kezdetleges és valós fejlesztésekhez egyelőre nem használható 0.1.1 Naughty Nimbus verziónál járó Bespin villámgyors lesz, szemben a korábbi webes próbálkozásokkal. A Mozilla szerint ilyen sebességű webes kódszerkesztőről nem tudnak -- a mozillás fejlesztők a JavaScriptet és a még csak tervezetként létező HTML 5 szabványt, azon belül is a canvas taget használják a gyors megjelenítés érdekében, mely szkriptelhető, dinamikus, bitmap-manipulációt tesz lehetővé.

A Mozilla Labs lényegében egy olyan wikit kíván megalkotni, mely felépítésében a rezidens kódszerkesztőket idézi, és lehetővé teszi a projektek, valamint a projektfájlok közötti gyors navigációt, valamint az IDE-kben elérhető kényelmi szolgáltatásokat, mint a kód színezése, az integrált parancssor vagy menürendszer. A Bespin nem kívánja behatárolni a képességek körét, ezért a parancsok köre is bővíthető, ahogyan egy API-n keresztül is adhatóak hozzá bővítések, vagy maga a Bespin is integrálható más rendszerekkel, elvileg például webszerverekkel vagy compilerrel.

A Bespin forráskódja természetesen szabadon hozzáférhető a Mozilla Public licenc alatt, így használható lesz belső, zárt kódwikik létrehozásához is, kétségtelen ugyanakkor, hogy elsősorban a nyílt forráskódú projekteket és a nyílt szabványokat segíti. Kollaboratív fejlesztési környezetek eddig is léteztek, többnyire azonban CVS/fájlalapúak, ezek azonban webkettes mércével kezdetleges kollaborációs lehetőségeket kínálnak, például nem képesek több egyidejű szerkesztést lekezelni, ami nagyobb projekteknél a produktivitás gátja lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról