:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 16. 10:44

Megjelent a Debian 5.0, a Lenny

[HUP/HWSW] Frissült az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, a Debian, a hétvégén megérkezett az 5.0 verzió , amely közel két évnyi kemény fejlesztőmunka gyümölcse. A Lenny kódnevű disztribúció újdonságainak listája szinte végtelen, ezért nem is vállalkozunk annak ismertetésére, igyekszünk kiragadni a legérdekeebb vagy legjelentősebb fejlesztéseket.

[HUP/HWSW] Frissült az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, a Debian, a hétvégén megérkezett az 5.0 verzió, amely közel két évnyi kemény fejlesztőmunka gyümölcse. A "Lenny" kódnevű disztribúció újdonságainak listája szinte végtelen, ezért nem is vállalkozunk annak ismertetésére, igyekszünk kiragadni a legérdekeebb vagy legjelentősebb fejlesztéseket.

Új csomagok serege

A Debian 5.0 számos frissített szoftvercsomagot tartalmaz, a verziószámokból ugyanakkor látszik, hogy a disztribúció összeállítói továbbra is konzervatívak, számos komponensből létezik már újabb. A 2.6.26-os kernelre épülő Lennyben helyet kapott a 3.5.10-es KDE, a 2.22.2-es GNOME, az X.Org 7.3, az OpenOffice.org nyílt forrású irodai csomag 2.4.1-es verziója, a GIMP 2.4.7, a Firefoxon alapuló Iceweasel böngésző 3.0.6-os változata, a Thunderbird-alapú Icedove levelező 2.0.0.19-es verziója. A PostgreSQL adatbáziskezelőnek a 8.3.6-os, a MySQL-nek pedig az 5.0.51a változata került bele a Debian 5.0-ba.

Az új komponenseknek köszönhetően a Lenny teljes támogatást nyújt az NTFS fájlrendszerhez, illetve a legtöbb multimédiás állományformátumhoz is. A noteszgépek tulajdonosai annak örülhetnek, hogy a Debian 5.0 már támogatja a dinamikus órajelszabályozást, és a fejlesztők szerint a netbookok támogatása is sokat javult.

Kényelmesebb telepítés, biztonságosabb használat

A biztonság területén is történt néhány fontos előrelépés, amely részben a telepítő továbbfejlesztésének köszönhető. A Lenny installáló komponense már a standard telepítés során csökkenti a nyitott portok és a setuid root-os binárok számát, valamint még az első újraindítás előtt képes installálni a biztonsági frissítéseket.

A telepítő nem csak biztonsági, hanem kényelmi frissítésen is átesett. A 63 nyelvre lefordított telepítő (ismét) támogatja az egynél több CD-ről vagy DVD-ről történő telepítést, az egyes eszközök által igényelt firmware-ek betöltését eltávolítható médiáról, illetve mostantól fogva akár Braille-kijelzőn is végezhető az installálás. A telepítő boot folyamata során grafikus menü használható az előtétprogramok és grafikus környezetek, valamint a hozzáértő (expert) és a rendszerhelyreállító (rescue) mód kiválasztásához.

Tizenkét architektúrán fut

A Debian továbbra is az egyik legszélesebb körű hardvertámogatással rendelkező Linux-változat, a disztribúció nem kevesebb mint tizenkét különféle architektúrán fut, beleértve az x86-ot és x64-et, SPARC-ot, MIPS-et, PowerPC-t, ARM-ot, valamint az IBM S/390 mainframe-eket. A Debian előző, 4-es változatáról az aptitude csomagkezelővel a legtöbb esetben automatikusan lehet 5.0-ra frissíteni.

a címlapról