Szerző: Koi Tamás

2009. február 10. 17:17

Mostantól gyakorlatilag mindegyik okostelefonnal képes szinkronizálni a Google Sync

Hétfőtől az összes elterjedt okostelefon-platformmal együttműködik a Google szinkronizáló szolgáltatása a Sync, miután a keresőcég kiadta a szoftver Windows Mobile-alapú telefonokkal, iPhone-okkal és SyncML protokollt használó készülékekkel (zömében symbianes Nokia mobilok) kompatibilis változatát. A Sync a Google Calendar eseményeit és a Gmail levelezőrendszer kapcsolatait szinkronizálja a mobiltelefon saját naptárával és névjegyzékével.

[HWSW] Hétfőtől az összes elterjedt okostelefon-platformmal együttműködik a Google szinkronizáló szolgáltatása a Sync, miután a keresőcég kiadta a szoftver Windows Mobile-alapú telefonokkal, iPhone-okkal és SyncML protokollt használó készülékekkel (zömében symbianes Nokia mobilok) kompatibilis változatát. A Sync a Google Calendar eseményeit és a Gmail levelezőrendszer kapcsolatait szinkronizálja a mobiltelefon saját naptárával és névjegyzékével.

A két szinkronizálási funkció ugyanakkor csak az iPhone-felhasználók és a Windows Mobile-t futtató okostelefonok tulajdonosai számára érhető el egyszerre, utóbbi esetében a Microsoft Exhange Activesync protokollt felhasználva működik a rendszer. A Gmail-kontaktokat és a naptárbejegyzéseket szinkronizáló Sync a fenti két platformnál push technológiát használ, azaz a webalapú szolgáltatásba vagy a telefon saját naptárába vagy névjegyzékébe felvitt változtatásokat gyakorlatilag azonnal átvezeti a szolgáltatás.

A SyncML-alapú szinkronizálást alkalmazó készülékek (tipikusan ilyenek az S60-alapú Nokia mobilok) esetében jelenleg csak a Gmail névjegyzék szinkronizálása működik, egyelőre nem tudni, hogy a naptárbejegyzések átvitele mikor lesz támogatott. A SyncML-alapú rendszereknél ráadásul a felhasználónak magának kell kezdeményeznie a szinkronizálási folyamatot.

A Google Sync szolgáltatás konfigurálása bármelyik, fentebb említett platformhoz tartozó mobiltelefonról elvégezhető, a szolgáltatás bekapcsolásához szükséges lépések azonban eltérőek lehetnek. A Google egyben felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatás jelenleg bétaállapotú (leszámítva a BlackBerry okostelefonokkal együttműködő komponensét, melyet tavaly mutattak be), első használatakor pedig a mobiltelefonon lévő összes névjegyet és naptárbejegyzést lecseréli a webes adatbázisban található információkra, így a kipróbálás előtt erősen ajánlott teljes rendszermentést végezni a telefonon.

A keresőcég Sync szinkronizáló szolgáltatása az m.google.com/sync weboldalról érhető el az okostelefonok beépített böngészőit használva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról